В Госбюджет-2001 вносятся коррективы

22.05.2001, 11:22

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту утвердить законопроект о внесении изменений в статью 56 Закона Украины "О Государственном бюджете Украины на 2001 год". (укр.)

Законопроектом пропонується встановити для членів малозабезпечених сімей прожитковий мінімум на 2001 рік у розмірі 60 гривень в розрахунку на одну особу.

Необхідність прийняття такого документа автори цього законопроекту, народні депутати В. Гошовська та М. Степанов аргументують подальшим поширенням бідності, спричиненим зменшенням рівня зайнятості, безробіттям, низькими розмірами заробітної плати, пенсій і соціальних виплат у суспільстві.

Автори законопроекту зазначають, що Законом "Про Державний бюджет України на 2001 рік" було встановлено надто низький рівень забезпечення прожиткового мінімуму. Водночас, зростання сукупного доходу сімей у зв'язку з підвищенням розмірів пенсій, інших соціальних виплат, номінальної заробітної плати - призвело до значного звуження кола сімей, яким за діючими нормами могла б бути призначена допомога. У зв'язку з цим, станом на середину березня 2001 року державну соціальну допомогу отримали лише 3,7 тисячі сімей на загальну суму 327 тис. грн.

Тенденцію до збільшення середньомісячного сукупного доходу малозабезпечених сімей автори законопроекту прогнозують і до кінця нинішнього року.

Проектом закону пропонується надати право Кабінету Міністрів, виходячи з фактичних витрат у межах коштів, передбачених Державним бюджетом, - протягом року підвищувати розмір прожиткового мінімуму, за якого малозабезпечені сім'ї мали б право отримувати державну соціальну допомогу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также