Стартовый минимум - 311 гривен

23.05.2001, 16:58

По предложению Государственной налоговой администрации в проекте Налогового кодекса Украины, который принят парламентом в первом чтении, минимум доходов граждан, которые не облагаются налогом, определен в размере минимальной заработной платы - 118 грн. (укр.)

Сьогодні мінімум доходів, що не оподатковується, становить 17 грн. і вочевидь не відповідає реальній ситуації. Виходячи з принципової позиції, що податкова система має стимулювати зростання і виробництва, і споживання, ДПА України запропонувала не тільки збільшення мінімуму, що не оподатковується, а й структурну зміну шкали ставок оподаткування доходів громадян.

До другого читання Податкового кодексу ДПА направила в уряд пропозиції щодо змін і доповнень до цього законопроекту. Системний аналіз доходів населення дав податківцям підстави запропонувати, щоб Верховна Рада розглянула шкалу ставок, в якій базою вперше стає місячний прожитковий мінімум, визначений сьогодні в розмірі 311 грн. на особу.

Запропонована така оптимальна шкала ставок оподаткування місячного сукупного доходу фізичних осіб:
- до 622 гривень включно (2 прожиткових мінімуми) - 10%;
- від 622 до 1244 гривень - 62,2 грн.+20% суми, що перевищує 622 грн.;
- понад 1244 гривні - 186,6 грн.+25% суми, що перевищує 1244 грн.

Таким чином, оподаткування доходів громадян зводиться всього до трьох ставок, притому нижчих від тих, що діють зараз. Шкала практично звільняє від оподаткування людей з мінімальними доходами. Так, наприклад, молода сім'я з двох осіб, яка отримує лише по два прожиткових мінімуми на кожного, сплачуватиме мінімальну ставку.

Розрахунки свідчать, що за мінімальною ставкою сплачуватимуть податок близько 90% тих, хто працює (до речі, для порівняння, в Російській Федерації віднедавна всі фізичні особи сплачують 13%, отже, переважна більшість українських громадян будуть у кращому становищі).

За ставкою 20% сплачуватимуть податок близько 6% громадян, а за найвищою - 25% - близько 4 із 100 тих, хто працює.

Введення такої шкали водночас із скасуванням безсистемних невиправданих пільг дасть можливість закріпити принцип рівних умов для всіх платників податків і реалізувати практику адресних дотацій тим, хто об'єктивно їх потребує (соціально незахищені верстви).

Соціально-економічними наслідками нововведення має стати, по-перше, збільшення платоспроможності переважної більшості наших співгромадян, по-друге, виведення значної частини доходів з тіньового обігу, а в цілому - підвищення соціальної захищеності громадян.

Фахівці ДПА України підрахували, що в разі введення суттєво пом'якшеної шкали з одночасним скасуванням невиправданих пільг і залученням до оподаткування депозитних відсотків, дивідендів і роялті, надходження податку на доходи фізичних осіб у 2002 році мають скласти близько 7,8 млрд. грн., тобто не менше, ніж призначено на 2001 рік (6,9 млрд. грн.).
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також

Читайте также