О внесении изменений в закон "О приватизации государственного имущества"

05.05.2001, 11:14

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений к Закону Украины "О приватизации государственного имущества". (укр.)

Автор законопроекту народний депутат Олександр Стоян обумовлює внесення змін до чинного закону необхідністю посилення соціального захисту працівників під час реформування власності. Зокрема, на думку О. Стояна, зобов'язання щодо збереження робочих місць, передбачене договором купівлі-продажу у чинному законі, не запобігає скороченню чисельності працівників підприємства, що приватизується. Тому автор пропонує внести уточнення щодо збереження покупцем не тільки робочих місць, але й чисельності працівників на строк, зазначений у договорі купівлі-продажу підприємства.

Одночасно, вважає О. Стоян, потребують посилення гарантії працюючим на отримання заробітної плати. Враховуючи значний обсяг заборгованості з виплати зарплати в Україні, автор законопроекту пропонує зобов'язати власника підприємства або його правонаступника визнати борги із заробітної плати та встановити термін їх погашення. Саме тому серед зобов'язань, які визначаються умовами аукціону, конкурсу чи викупу, разом з іншими має бути передбачена виплата заборгованості із заробітної плати.

Головне науково-експертне управління парламенту підтримало доповнення О. Стояна до Закону України "Про приватизацію державного майна" щодо погашення заборгованості по заробітній платі.

Разом з тим, за висновком Головного науково-експертного управління, включення до договору купівлі-продажу зобов'язання зі збереження чисельності працівників може негативно вплинути на подальшу роботу приватизованого підприємства. На думку експертів управління, заборона на скорочення чисельності працівників, як правило, стає завадою на шляху здійснення програм технічного переозброєння виробництва та впровадження прогресивних технологій. Крім цього, "замороження" чисельності працюючих на приватизованому підприємстві, вважає Головне науково-експертне управління, може значно зменшити його інвестиційну привабливість.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также