Обсуждается новый Земельный кодекс

08.05.2001, 10:25

7 мая в Верховной Раде Украины состоялись слушания по проблемам подготовки нового Земельного кодекса ко второму чтению. (укр.)

Відкриваючи слухання, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Катерина Ващук зауважила, що під час опрацювання документа до другого читання Комітет розглянув кілька тисяч зауважень і пропозицій. Вони надійшли від 80 народних депутатів України, 100 міністерств, відомств та установ держави, 200 органів місцевого самоврядування. Майже 80% цих поправок Комітетом враховано. На сьогодні законопроект складається з 10 розділів, 37 глав та 212 статей. Народний депутат підкреслила, що одними з найголовніших положень нового земельного кодексу є:

- заборона іноземним фізичним та юридичним особам володіти землею сільськогосподарського призначення в Україні;

- тимчасове обмеження (на рівні 100 га) розміру земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать одному власнику;

- пріоритет центральних та місцевих рад над іншими органами влади у вирішенні питань набуття та передачі права власності на земельні ділянки.

Міністр аграрної політики України Іван Кириленко в ході обговорення зазначив, що новий Земельний кодекс дозволяє, зокрема, зберегти цілісність існуючих в сільському господарстві України господарсько-майнових комплексів та збудувати нову систему господарювання, основану на приватній власності на землю і майно. І. Кириленко визначив нову систему господарювання на селі як "колективну за формою та приватну за змістом".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также