Украина расширяет исследования Антарктики

17.09.2001, 11:25

Кабинет Министров Украины утвердил Государственную программу исследования Антарктики на 2002-2010 годы, согласно которой Украина значительно расширит научные и другие исследования этого региона. (укр.)

Антарктика - унікальна біогеографічна область планети, що включає найхолодніший континент Антарктиду і акваторію так званого Південного океану. Вона відіграє виключну роль у формуванні клімату на Землі та збереженні біоресурсів. Укладений у 1959 році Договір про Антарктику передбачає використання льодового континенту усіма народами виключно для миру і наукових досліджень. Прийняті відтоді юридичні механізми зробили можливим перетворити Антарктику в регіон миру, науки і екології, де проводиться важливий для всього світу експеримент з мирного управління. Разом з тим, Антарктика є надзвичайно вразливою екологічною системою, яка може зазнати від людської діяльності.

Україна ратифікувала Договір про Антарктику у вересні 1992 року. З лютого 1996 року українські вчені працюють там на власній науково-дослідницькій станції "Академік Вернадський" та здійснюють регулярні морські експедиції в регіон, що підпадає під правовий режим Договору. Проведення в Антарктиці наукових досліджень дає право Україні на квоти для вилову риби і крилю, що надто важливо для нашої економіки. Крім того, станція "Академік Вернадський" включена до 17 базових центрів глобальної системи спостережень за зміною клімату Всесвітньої метеорологічної організації. Це свідчить про визнання міжнародною спільнотою можливостей України і накладає на нашу країну певні міжнародні зобов'язання.

Затверджена Програма складається з десяти тематичних напрямів досліджень, що здійснюватимуться в три етапи. Особливий інтерес становлять спостереження за озоновим шаром Землі, її геомагнітним полем, прогнозування природних і техногенних збурень. У цьому плані важливим є подальше вивчення динаміки льодового покрову Антарктики, хімічних сполук льоду дотехногенної епохи, що дає можливість визначати причини змін клімату.

Українські вчені продовжать вивчати унікальні біологічні ресурси регіону. Найперше - стан величезних запасів криля (антарктичної креветки), що є стратегічним резервом тваринного білка планети. Дослідники надаватимуть рекомендації щодо збереження криля, визначатимуть його промислові скупчення. Адже Антарктика - єдиний регіон, де можна вести промисел екологічно чистої риби та інших морепродуктів.

Результати екологічних, геофізичних, океанографічних та інших досліджень Антарктичного регіону будуть використані в різних галузях, зокрема, космічній, рибопромисловій, мореплавстві, довгостроковому прогнозуванні погоди та клімату планети.

Уряд доручив Міністерству освіти і науки, як замовнику Програми, передбачати, починаючи з 2000 року, в пропозиціях до Державного бюджету України витрати щодо фінансування антарктичної станції "Академік Вернадський".

Здійснення Державної програми досліджень в Антарктиці сприятиме піднесенню міжнародного авторитету України у вирішенні всесвітніх екологічних та інших проблем.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також