Украина и Армения расширяют военное сотрудничество

12.10.2002, 12:19

В Ереване подписано соглашение о военном сотрудничестве между Министерствами обороны Украины и Республики Армения. (укр.)

10 жовтня, в ході офіційного візиту Президента України Леоніда Кучми до Республіки Вірменія, підписано Угоду про військове співробітництво між Міністерствами оборони України і Республіки Вірменія. Від імені Міністерства оборони України цей важливий документ було підписано Державним секретарем Міністерства оборони України з питань міжнародного співробітництва генерал-полковником Віктором Банних.

До цього часу співробітництво між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Республіки Вірменія не мало нормативно-правової бази. Єдиним міжнародно-договірним документом співробітництва між військовими відомствами України і Республіки Вірменія був Договір про співробітництво в галузі санаторно-курортного лікування військовослужбовців і членів їхніх родин, який підписали 22 липня 1997 року.

Підписання Угоди про військове співробітництво дає можливість створити нормативно-правову базу для співпраці між військовими відомствами двох країн та відкриває широкі можливості для розвитку співробітництва у багатьох напрямках. Серед них, зокрема, обмін досвідом у реформуванні збройних сил двох країн, розвиток системи військової науки та освіти, навчання та перепідготовка військовослужбовців ЗС Республіки Вірменія у військових навчальних закладах Міністерства оборони України.

До інших перспективних напрямків співробітництва можна віднести також обмін досвідом дій у складі багатонаціональних військових контингентів і органів управління, призначених для виконання миротворчих, гуманітарних і пошуково-рятувальних завдань, участь у багатонаціональних миротворчих та гуманітарних пошуково-рятувальних операціях під егідою міжнародних організацій.

Важливим також вбачається співробітництво в галузі контролю над озброєнням і роззброєнням, організації моніторингу за станом навколишнього середовища та забезпеченню екологічної безпеки в ході діяльності збройних сил.

Для конкретизації цієї Угоди також підготовлено до підписання перший План двостороннього співробітництва між міністерствами оборони України та Республіки Вірменія на 2003 рік, яким передбачено проведення 7 заходів двостороннього співробітництва, у тому числі 4 заходи в Україні і 3 - у Республіці Вірменія.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також