Британские верификаторы инспектируют Украину

30.10.2002, 11:04

В соответствии с Договором по "Открытому небу", проходит наблюдательный полет британских инспекторов над территорией Украины. (укр.)

З 28 по 31 жовтня, у відповідності до Договору про "Відкрите небо", відбуваеться спостережний політ британських інспекторів над територією України. Політ виконується на власному літаку "Андовер" за маршрутом, загальна довжина якого складатиме 1500 км. Очолює групу британських фахівців начальник відділу "Відкрите небо" верифікаційної структури Збройних Сил Великобританії підполковник Майкл Кенеді.

Групу українських фахівців очолює начальник відділу "Відкритого неба та засобів масового ураження" управління верифікації Центру військового співробітництва та верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Віктор Цимбалюк.

В цьому році це вже третій політ із загальної річної пасивної квоти. Всього у 2002 році над Україною має бути здійснено 9 спостережних польотів в рамках пасивної квоти.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобіганню криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища".

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни.

Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набував чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація - 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року). 1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час були підготовлені відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. В рамках двосторонніх домовленостей були проведені спостережні польоти. Зокрема, над Україною було здійснено 28 польотів. Українські фахівці, в свою чергу, здійснили 27 польотів над територіями інших країн. Причому, під час виконання спостережних польотів над територією США, українські фахівці здійснили трансатлантичний переліт на власному літаку. Також, у зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, українська сторона 8 разів надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також