Украинские военные продолжают службу в Сьерра-Леоне

16.10.2002, 10:56

Завершилась ротация 20-го отдельного вертолетного отряда Вооруженных Сил Украины в Сьерра-Леоне. (укр.)

13 жовтня, пізно ввечері, черговим рейсом літака ТУ-154 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна кампанія" в Україну прибули військовослужбовці зі складу минулої ротації 20-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, які на протязі 6 місяців виконували миротворчу місію ООН у Сьєрра-Леоне.

Українські вертолітники на чолі із командиром 20-го ОВЗ льотчиком 1-го класу підполковником Ігорем Бевзом, швидко адаптувалися до африканських умов і успішно виконали відповідальні завдання Місії: зроблено майже 1600 вильотів, перевезено понад 10000 тисяч пасажирів та 180 тон вантажу. В повітрі льотчики провели близько 900 годин. Всі завдання виконувалися в дуже важких кліматичних умовах: в період тропічних злив, низької хмарності та великої вологості. За весь час їх перебування у Сьєрра-Леоне не виникло жодної позаштатної ситуації з вини особового складу, не зірвано жодного польотного завдання Місії ООН у Сьєрра-Леоне.

Після прибуття, згідно з державними вимогами, всі військовослужбовці на протязі тижня пройдуть стаціонарне обстеження стану здоров'я на базі філіалу 407-го військового госпіталю Північного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України у місті Гончарівськ, Чернігівської області.

В штабі Місії ООН у Сьєрра-Леоне відбулася перша робоча зустріч нового командира 20-го окремого вертолітного загону льотчика 1-го класу полковника Володимира Пастухова з директором Департаменту авіації UNAMSIL Карлом Маркусеном.

Під час бесіди були обговорені питання, які стосувалися виконання миротворчих завдань українськими вертолітниками, особливостей польотів та їх безпеки. В свою чергу командир вертолітного загону поінформував директора Департаменту про професійну підготовку особового складу. Зокрема, до льотної справи залучено три льотчики 1-го класу, чотири льотчики 2-го класу та сім льотчиків 3-го класу. Чотири з них вже виконували миротворчі завдання у небі Африки.

Значний досвід льотної підготовки має і полковник Володимир Пастухов, наліт якого складає 2470 годин, в той час, як вимога ООН до командира повітряного судна складає не менше 1000 годин. Льотний склад пройшов 4-ох місячну підготовку в одній із льотних частин Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України. За час підготовки наліт льотчиків складав від 20 до 40 годин, що для умов України є річною нормою. При цьому основний акцент у підготовці вертолітників було зроблено на польоти вночі.

Українські вертолітники приступили до перевірки авіаційної техніки та озброєння. Льотний склад здійснює допідготовку до виконання польотів, вивчає райони майбутніх польотів, особливості їх виконання у відповідності до вимог Місії ООН у Сьєрра-Леоне.

Згідно завдань, поставлених командувачем Місії ООН та директором Департаменту авіації, днями вертолітники 20-го загону розпочнуть транспортування людей та вантажів, а з 21 жовтня - будуть залучені до бойового патрулювання вздовж кордону з Ліберією.

20-й окремий вертолітний загін Збройних Сил України був сформований у січні 2001 року згідно Указу Президента України "Про участь України у міжнародній миротворчій операції ООН у Сьєрра-Леоне" від 8-го грудня 2000 року. Виконання миротворчої місії українські військові вертолітники розпочали з 12-го березня, коли комбінованим способом - літаком та морським шляхом на поромі, були доставлені до столиці Сьєрра-Леоне техніка та особовий склад в кількості 110 чоловік.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також