Украинских миротворцев в Косово будет больше

05.10.2002, 12:16

К составу многонациональных сил КФОР в автономном крае Косово Союзной Республики Югославии готовится присоединиться еще одно подразделение Вооруженных Сил Украины. (укр.)

У Збройних Силах України розпочато формування та підготовку миротворчого підрозділу, який буде направлено до складу багатонаціональних сил KФОР у автономному краї Косово Союзної Республіки Югославія.

Враховуючи значний досвід, набутий українськими військовими під час виконання миротворчих місій на території колишньої Республіки Югославія, з ініціативою щодо введення ще одного українського миротворчого підрозділу до складу сил КФОР у Косово виступило Міністерство оборони Королівства Бельгія. Саме тому до складу бельгійського контингенту багатонаціональної бригади "Північ" сил КФОР планується ввести український миротворчий підрозділ загальною кількістю до 150 військовослужбовців.

Основу українського підрозділу складатимуть аеромобільна рота та окремий інженерно-саперний взвод, які формуються на базі 95-ої окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України. Воїни-аеромобілісти цього з'єднання є постійними учасниками щорічних україно-польсько-британських миротворчих навчань "Козацький степ". Цього року вони також брали участь у багатонаціональних навчаннях у рамках Програми НАТО "Партнерство заради миру" "Стронг Резолв - 2002". Офіцери пройшли відповідну підготовку під час академічних фаз командно-штабних навчань багатонаціональних загальновійськових об'єднаних оперативно-тактичних сил НАТО "Кооперейтив Наггет - 2002". Наприкінці жовтня планується, що офіцери українського підрозділу відвідають Бельгію, де візьмуть участь у навчаннях з перевірки бельгійського миротворчого батальйону до виконання завдань у Косово.

Передбачається, що на озброєнні українського підрозділу крім стрілецької зброї також знаходитимуться 12 бойових розвідувально-десантних машин, штабні та санітарні автомобілі.

Згідно з попередньою домовленістю, всі витрати на утримання та забезпечення українського підрозділу, крім грошового забезпечення військовослужбовців та доставки їх до місця виконання завдань, бере на себе бельгійська сторона.

Тим часом триває підготовка нормативно-правової бази щодо введення українського підрозділу до складу бельгійського контингенту. Зокрема, готуються до підписання відповідні Угоди між військовими відомствами України і Королівства Бельгія та Постанова Кабінету Міністрів України.

Зараз у Косово налагоджує мирне життя 35-тисячний контингент сил КФОР, до складу якого увійшли підрозділи 38 країн світу. Вже три роки виконують миротворчу місію 321 український військовослужбовець національного контингенту україно-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної бригади "Схід" сил КФОР.

Бельгійський миротворчий батальйон із загальною кількістю 800 військовослужбовців входить до складу багатонаціональної бригади "Північ" сил КФОР, основу якої складає французький військовий контингент. Крім бельгійського та французького контингентів до складу цього багатонаціонального з'єднання також входять підрозділи Данії, Італії, Греції, Румунії, Марокко та Люксембургу. Зона відповідальності багатонаціональної бригади "Північ" знаходиться у північній частині автономного краю і покриває муніципалітет Косовська Митровиця. Переважну більшість (майже 80%) з 330-тисячного населення складають косовські албанці.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також