Разработаны изменения к закону об электроэнергетике

11.12.2002, 11:32

Комитете Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту принять за основу законопроекта о внесении изменений в Закон Украины "Об электроэнергетике". (укр.).

Як зазначив автор законопроекту, голова профільного Комітету Андрій Клюєв, необхідність внесення змін до Закону "Про електроенергетику" обумовлена відсутністю законодавчої бази, яка б визначала порядок забезпечення екологічно небезпечних технологічних процесів мінімально необхідним рівнем електропостачання за відсутності її оплати. Законопроект, наголосив він, ставить за мету уникнути безвідповідального ставлення до енергозабезпечення неплатоспроможних екологічно небезпечних підприємств, зокрема енергетичних, вугільних та ін.

Документом передбачається визначення гарантованих джерел фінансування екологічної броні через планування відповідних видатків держбюджету. При цьому, якщо споживач-неплатник, що має екологічну броню, перебуває в державній власності, прямі зобов'язання держави з оплати його екологічної броні електроспоживання мають спонукати відповідні органи виконавчої влади до пошуку ефективних рішень щодо розв'язання проблем, котрі спричиняли несплатоспроможність підприємства (у тому числі шляхом пошуку ефективного власника). Для споживачів-неплатників недержавної форми власності, вважає автор документа, регресна вимога з боку держави щодо сплати вартості екологічної броні електропостачання "може стати ефективним засобом, що спонукатиме власника сплачувати за спожиту електроенергію, через загрозу реприватизації".

Нагляд за визначенням екологічної броні передбачено здійснювати Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також