Новым законопроектом определяется статус учреждений по микрокредитованию малого предпринимательства

13.12.2002, 12:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект Закона о микрокредитовании объектов малого предпринимательства специализированными учреждениями. (укр.)

Законопроектом пропонується регламентувати порядок створення, функціонування та припинення діяльності спеціалізованих установ з мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва, а також загальний порядок надання мікрокредитів цими установами.

Автор народний депутат В. Цушко вважає, що ефективна підприємницька діяльність поряд із вкладанням власних коштів потребує додаткового залучення коштів та майна з інших джерел. Таке залучення може відбуватися на підставі різних цивільно-правових угод, однією з яких є кредитування. Однак, зазначив В. Цушко, сьогодні можливості одержання кредитів суб'єктами малого підприємництва є обмеженими з цілої низки причин. Серед них - незацікавленість комерційних банків у видачі невеликих за розміром кредитів (мікрокредитів), відносно складної процедури прийняття банками відповідних рішень тощо.

Чинним законодавством небанківське кредитування практично виключається, тому воно може застосовуватися лише за умов прийняття відповідного регуляторного акту на рівні Закону України.

Отже, для запровадження небанківського кредитування суб'єктів малого підприємництва як економічної реальності, слід, зазначили народні депутати, вирішити коло суттєвих правових питань.

Зокрема, конструювання організаційно-правової форми спеціалізованої небанківської фінансово-кредитної установи як юридичної особи, врегулювання її діяльності з видачі мікрокредитів, визначення параметрів такого кредитування, враховуючи специфіку цього незайнятого сьогодні сектору фінансових послуг.

Правовий статус такої юридичної особи в законопроекті пропонується визначити як установи, створеної одним або кількома засновниками, які вкладають до неї певні кошти у вигляді інвестиції. При цьому така установа не має на меті створення прибутку в результаті своєї діяльності, а надання нею кредитів за відповідну плату (під відсотки) не є підприємницьким доходом, а спрямовується на підтримку кредитного фонду цієї установи.

Визначення місця цієї установи серед інших юридичних осіб, які здійснюють кредитні операції, обумовлюється тим, підкреслили народні депутати, що вона не входить до системи юридичних осіб, на діяльність по кредитуванню яких впливає Національний банк України, повинна формувати свої кредитні фонди без купівлі коштів на відповідному ринку банківських послуг, не вправі залучати кошти від населення. Тому у проекті закону пропонується реєструвати таку установу не в Національному банку, а в Міністерстві юстиції України, а також виписано, що вона не підлягає ліцензуванню з боку Нацбанку.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також