Отрабатывается финансовый механизм смены собственника объектов социальной сферы

13.12.2002, 13:13

Кабинет Министров Украины принял решение о внесении изменений в Закон Украины "О передаче объектов права государственной и коммунальной собственности". (укр.)

Головною метою розробки цього акту є приведення Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" в частині забезпечення фінансування процесу передачі об'єктів соціальної сфери з державної в комунальну власність у відповідність до норм Бюджетного кодексу України (ст. 87).

З метою зменшення соціальної напруги та прискорення процесу передачі відомчих об'єктів соціальної сфери в комунальну власність проектом закону передбачається встановити рівні умови (солідарну відповідальність) місцевих органів влади та підприємств, на балансі яких перебувають об'єкти соціальної сфери, шляхом рівноцінної участі в фінансуванні робіт з капітального ремонту об'єктів, які знаходяться у критичному та аварійному стані.

Зміни до Закону України передбачають виключення норм, які стосуються виділення за рахунок коштів державного бюджету трансфертів на фінансування видатків, пов'язаних з утриманням і капітальним ремонтом об'єктів соціальної інфраструктури, що передаються з державної в комунальну власність. Проектом закону передбачається включення положень, які визначають частку в фінансуванні капітального ремонту об'єктів соціальної сфери як органів місцевої влади, так і підприємств на балансі яких вони знаходяться.

Прийняття змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" сприятиме стимулюванню повноважень, наданих місцевим органам в рамках програм соціально-економічного та культурного розвитку міст, селищ та сіл шляхом розроблення та запровадження заходів, які забезпечать підвищення ефективного функціонування і благоустрій об'єктів соціальної інфраструктури.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також