Подготовлен законопроект о социальной защите детей сирот

14.12.2002, 11:56

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам здравоохранения, материнства и детства рекомендовал парламенту одобрить в первом чтении законопроект "Об обеспечении организационно-правовых условий социальной защиты детей-сирот и детей, лишенных родительской заботы". (укр.)

Прийняття проекту Закону "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" дозволить закріпити мережу існуючих дитячих закладів, в тому числі лікувально-оздоровчих, призначених для утримання, виховання, лікування, оздоровлення, відпочинку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зокрема, проект Закону передбачає запровадження такої нової форми, як сім'ї вихователів та окремих громадян-вихователів, яким можуть передаватися на виховання від 1 до 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Проект містить спеціальні норми, які встановлюють систему соціального захисту та суспільної підтримки дітей-сиріт, випускників дитячих будинків, дітей, позбавлених батьківського піклування, і регламентують функціонування такої системи. Передбачено заходи щодо працевлаштування та надання матеріальної підтримки для випускників дитячих будинків, інших закладів, призначених для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В документі передбачені механізми адресної допомоги кожній окремій особі, порядок виконання соціального замовлення дитячих та молодіжних закладів для дітей-сиріт, надання їм соціальних послуг тощо.

Проектом пропонується запровадити заходи щодо забезпечення повної медичної диспансеризації дітей-сиріт, забезпечення для них належних санітарно-гігієнічних умов, комплексного медичного обслуговування, обов'язкового і систематичного оздоровлення.

Зазначеним проектом документу пропонується встановити стандарти щодо освітньої та професійної підготовки сиріт, умови для належного їх виховання, розвиту у них високого рівня духовності та культури, виявлення і розвитку творчих здібностей.

З метою захисту прав дітей-сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків, в різних населених пунктах України, різних її реґіонах пропонується створювати спеціалізовані державні та комунальні установи і центри, громадські і приватні центри по соціальній адаптації і реабілітації дітей-сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків, на базі державних, комунальних, громадських, а також приватних установ соціального обслуговування населення й інших подібних установ та центрів.

У проекті документа визначено порядок працевлаштування випускників дитячих будинків, направлення їх на навчання і надання спеціальних стипендій на період навчання в учбових закладах, забезпечення випускників дитячих будинків соціальним житлом в першочерговому порядку, сплата їм компенсації щодо витрат на проїзд, учбові засоби, одяг, харчування, оплати за житло, комунальні послуги тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також