Парламентский Комитет по вопросам науки и образования подготовил к рассмотрению ряд законов

16.12.2002, 11:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендовал парламенту для принятия в первом чтении проекты нескольких законов. (укр.)

Зокрема, проекти законів про державні цільові програми, про внесення змін до деяких законів України (щодо соціального захисту молодих вчених), про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про державну таємницю" (щодо експертів з питань таємниць) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність діючих законодавчих актів у сфері ліцензування).

Прийняття проекту закону про державні цільові програми дозволить впорядкувати процес розробки і виконання державних цільових програм, скоротити загальну їх кількість за рахунок законодавчого закріплення обов'язкового розроблення і затвердження концепції програм, проведення експертизи проектів програм, щорічного аналізу стану виконання державних цільових програм та підготовки пропозицій щодо подальшої їх реалізації, досягти підвищення ефективності використання бюджетних коштів в результаті усунення дублювання заходів та завдань програм і запровадження конкурсного відбору виконавців програм. Проект Закону, як вважають у Комітеті, дозволяє вирішити переважну більшість питань, зокрема щодо принципів, умов, обов'язкових вимог, основних стадій формування та реалізації державних цільових програм та їх складу, повноважень органів державного управління та суб'єктів формування і виконання програм, контролю і звітності, а також забезпечення прозорості урядової політики шляхом законодавчого закріплення обов'язковості громадського обговорення проектів концепції державних цільових програм.

Прийняття проекту закону про внесення доповнень до деяких законів України сприятиме розв'язанню проблем, що виникають в практиці реалізації державної політики у сфері наукової і науково-технічної діяльності, зокрема оновленню наукових кадрів, залученню талановитою молоді до наукової праці, що у підсумку буде сприяти збереженню і розвитку наукового потенціалу країни.

Прийняття проекту закону про внесення змін і доповнень до ст. 9 Закону України "Про державну таємницю" передбачає поширити дію зазначеної статті закону, у якій йдеться про державних експертів з питань таємниць, з представників органів державної влади на представників Національної академії наук України, державних підприємств, установ і організацій.

Прийняття проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення єдиного правового поля у сфері ліцензування) дозволить привести у відповідність Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" п'ятдесят діючих законодавчих актів України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також