Разработаны изменения к закону "О государственной тайне"

19.12.2002, 11:08

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О государственной тайне", внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Законопроектом передбачається поширити дію ст. 9 цього закону, у якій йдеться про державних експертів з питань таємниць, з представників органів державної влади на представників Національної Академії Наук України, державних підприємств, установ і організацій.

Законом "Про державну таємницю" встановлено, що віднесення інформації до державної таємниці, зміни ступеня секретності цієї інформації та її розсекречення покладено на державних експертів з питань таємниць. Виконання функції державного експерта з питань таємниць на конкретних посадових осіб покладається: у Верховній Раді - Головою Верховної Ради; в інших органах державної влади - Президентом України за поданням керівника відповідного державного органу.

Водночас, з огляду на те, що значний обсяг секретної інформації створюється у науково-дослідних, проектно-конструкторських та інших установах, які беруть безпосередню участь у реалізації державного оборонного замовлення щодо розробки та створення новітніх зразків озброєння, військової і спеціальної техніки, існує об'єктивна необхідність покладання функцій державного експерта з питань таємниць на найбільш компетентних фахівців зазначених установ. Запропонованими змінами передбачається врегулювати це питання.

Законопроектом також передбачається, що Служба безпеки України, як спеціально уповноважений орган державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці, з метою упорядкування порядку формування інституту державних експертів з питань таємниць надає пропозиції Президентові України щодо покладання функцій державних експертів на конкретних осіб на підставі пропозицій керівників органів державної влади та національної Академії Наук України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також