Разработаны изменения к Таможенному кодексу

24.12.2002, 11:31

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности предлагает парламенту поддержать проект Закона о внесении изменение в Таможенный кодекс Украины. (укр.)

Митний кодекс України, прийнятий парламентом у липні цього року, набирає чинності з 1 січня 2003 року. Уряд зазначає, що він базується на міжнародно-правових актах з митної справи та законодавстві ГАТ/СОТ. Отже митне законодавство України з введенням в дію Кодексу зазнає суттєвих змін у напрямку його гармонізації з міжнародним.

Зокрема, не передбачається справляння митних зборів під час митного оформлення товарів. Така практика відповідає загальноприйнятим міжнародним нормам, але, наголошує уряд в пояснювальній записці до проекту Закону, це призведе до суттєвого зменшення надходжень до Державного бюджету, які забезпечуються митною службою (за перше півріччя поточного року перераховано 217 мільйонів гривень).

Також, значна кількість статей Кодексу передбачає внесення змін у відповідні законодавчі акти, що вимагає певного часу для їх опрацювання та сприйняття, в першу чергу, учасниками зовнішньоекономічної діяльності та громадянами, які вступають у митно-правові відносини.

Для створення сприятливих умов для всіх учасників зовнішньоекономічної діяльності та враховуючи можливість забезпечення додаткових надходжень до бюджету у розмірі 200 мільйонів гривень, уряд в направленому законопроекті пропонує перенести термін набрання чинності Митного кодексу на 1 липня 2003 року. Однак, члени Комітету вважають недоцільним вводити будь-які зміни щодо митного оподаткування в середині року, тому й було запропоновано ввести його в дію з 1 січня 2004 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також