Парламенту предлагают принять закон об оружии

25.12.2002, 11:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона об оружии. (укр.)

Законопроектом пропонується врегулювати правовідносини, що виникають при обігу в Україні вогнепальної, пневматичної та холодної зброї, бойових припасів. Документ спрямований на захист життя та здоров'я громадян, власності, охорону громадського порядку і громадської безпеки, природи і природних ресурсів, зміцнення міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю та незаконним розповсюдженням зброї.

Законопроект розроблений з метою заміни законодавчих актів у цій сфері, які регламентують обіг вогнепальної зброї в державі в нинішніх умовах і фактично дублюють основні положення колишнього союзного законодавства. Основними положеннями законопроекту є: надання громадянам права на придбання, зберігання і носіння короткоствольної вогнепальної зброї (пістолетів і револьверів); заборона застосовувати вогнепальну зброю щодо жінок, осіб з явними ознаками інвалідності, неповнолітніх, за винятком випадків вчинення вказаними особами збройного або групового нападу.

В законопроекті визначені основні терміни щодо зброї, дана її класифікація, сертифікація, подані основи та порядок обігу зброї та боєприпасів до неї, а також обмеження щодо обігу.

Законопроектом також передбачені умови виробництва зброї та боєприпасів, ремонт зброї та її реалізація, порядок якої визначається Кабінетом Міністрів, умови дозволу на зброю, придбання службово-штатної зброї та зброї самооборони.

Документом визначені умови відмови у видачі та анулювання дозволу на зброю, продовження терміну дії дозволу на зброю, зупинення дії дозволу та скасування дії дозволу.

Проектом закону також встановлюються умови реєстрації зброї, користування нею та її застосування, зберігання, колекціонування, експорту та імпорту зброї, її транзиту, обліку та контролю за обігом.

Документом визначені поняття "військова зброя", "службово-штатна зброя", "мисливська зброя", "зброя самооборони", визначені також права та обов'язки власників зброї, права і обов'язки користувачів зброї, умови спадкування зброї, умови видачі ліцензії та підстави для відмови у видачі ліцензії, а також її анулювання.

Законопроектом передбачена відповідальність за порушення законодавства про зброю.

Автори законопроекту (народні депутати Ю. Кармазін, Л. Черновецький, В. Нечипорук, О. Римарук) зазначають, що прийняття цього законопроекту, який надасть право володіння короткоствольною вогнепальною зброєю громадянам, справить стабілізуючий вплив на громадський порядок, допоможе зменшити кількість злочинів проти особи і проти власності, а також дозволить державі за рахунок торгівлі зброєю суттєво поповнити державний бюджет, створити нові робочі місця.

Закон, в разі його прийняття набере чинності з моменту його опублікування за винятком кількох положень, реалізація яких потребуватиме приведення у відповідність з раніше прийнятими рішеннями і які на момент його прийняття не відповідатимуть цьому законові.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також