Подготовлены изменения к Закону "О налогообложении прибыли предприятий"

26.12.2002, 11:20

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять Закон Украины "О внесении изменений к Закону Украины "О налогообложении прибыли предприятий", приняв во внимание некоторые замечания, высказанные Президентом Украины. (укр.)

Перше зауваження Президента України полягає в тому, що зняття обмеження на перенесення податкових збитків та зарахування їх на зменшення бази оподаткування майбутніх періодів звузить податкову базу й може спричинити поширення негативної практики податкових планувань, ухилення від оподаткування і, як наслідок, зменшення надходжень до бюджету.

Члени Комітету зазначили, що стаття 6 Закону є складовою частиною загального механізму визначення об'єкта оподаткування. Норма щодо перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування на наступні податкові періоди дає можливість підприємствам суму валових витрат, не покритих валовими доходами у одному податковому періоді, врахувати в складі валових витрат наступного податкового періоду.

На думку народних депутатів, обмеження строків або сум перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування буде значно дискримінувати підприємства, що будуються, підприємства з тривалим циклом виробництва, підприємства із сезонним характером виробництва, а також ті, що знаходяться в стані санації.

Як свідчить практика, наголосили члени Комітету, причинами виникнення значної кількості збиткових підприємств є необгрунтоване завищення платником податку валових витрат або маніпулювання окремими нормами Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". Саме на удосконалення норм діючого Закону та з метою запобігання створення штучної збитковості й спрямовані прийняті зміни.

Враховуючи значний розмір накопичених збитків (40 млрд. гривень) на момент набрання чинності цього Закону, члени Комітету пропонують розглянути пропозицію щодо обмеження строку перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування, яке накопичено до набрання чинності цим Законом, впродовж наступних трьох років, а не п'яти, як встановлено діючою статтею 6 Закону.

Тобто, норма щодо перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування до повного його погашення буде поширюватися лише на таке від'ємне значення, що виникатиме після набрання чинності цим Законом. Удосконалення норм діючого Закону, вважають народні депутати, та прийняття відповідного застереження щодо посилення контролю за підприємствами зі стійким від'ємним сальдо дозволить зменшити кількість штучних збиткових підприємств.

Отже, виписавши цю статтю в такій редакції, зауваження Президента України частково враховано.

Запропоновано відхилити зауваження щодо неприпустимості збільшення суми коштів, що перераховуються неприбутковим організаціям з 4% до 5% оскільки воно "не відповідає нормам Закону, що подається на підпис і є економічно необгрунтованим". Народні депутати зазначають, що норма Закону встановлює нове правило, за яким до складу валових витрат платника податку відносяться суми у розмірі від 2% до 5% від суми оподатковуваного прибутку, тобто з підвищенням на 1% розміру благодійних внесків, що включаються до валових витрат платника податку, введено нижню межу для благодійних внесків у 2%. Зважаючи на те, що в минулому році середня сума внеску складала 0,58% від чистого прибутку, зазначена норма, на думку народних депутатів, призведе до збільшення бюджету від 28 до 48 млн. гривень, а також до збільшення фінансування суб'єктів громадського суспільства.

Члени Комітету у порівняльній таблиці запропонували відхилити ще декілька зауважень Президента України, а з декількома погодитись.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також