Парламенту рекомендовано принять за основу в первом чтении проект закона о телекоммуникации

07.12.2002, 11:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о телекоммуникации. (укр.)

Законопроектом пропонується встановити правову основу діяльності у сфері телекомунікацій України і визначити повноваження держави щодо регулювання вказаної діяльності, а також права та обов'язки фізичних та юридичних осіб, які є суб'єктами підприємництва або користуються телекомунікаційними послугами.

Законопроект передбачає здійснення діяльності у сфері телекомунікацій на основі:

державного управління в сфері уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку та інформатизації;

незалежного регулювання суб'єктів ринку телекомунікацій Національною комісією регулювання в сфері телекомунікацій (НКРТ) - органом виконавчої влади із спеціальним статусом;

розподілу повноважень між органами регулювання і управління в галузі, відсутності дублювання функцій цими органами та чіткого визначення повноважень та відповідальності цих органів;

заохочення конкуренції в інтересах споживачів;

збільшення обсягів телекомунікаційних послуг та утворення нових робочих місць;

доступу для всіх осіб, за прийнятними цінами, до універсальних телекомунікаційних послуг;

сприяння розширенню міжнародного співробітництва України в галузі телекомунікацій та розвитку глобальної телекомунікаційної мережі;

відкритості, підзвітності регулювання у сфері телекомунікацій;

інтеграції з європейським законодавством.

Документом також передбачається надати органу виконавчої влади з питань управління функції впровадження політики Верховної Ради в галузі зв'язку, розробки стратегії розвитку галузі в інтересах держави та досягнення конкурентоспроможності України в сфері телекомунікацій, розробки прогнозів розвитку телекомунікаційних мереж та послуг, управління державною часткою майна в підприємствах, що відносяться до сфери управління цього органу тощо.

Органу регулювання пропонується надати повноваження щодо регулювання у сфері телекомунікацій шляхом ліцензування діяльності операторів - провайдерів телекомунікацій; встановлення граничних тарифів на універсальні телекомунікаційні послуги; встановлення нормативно-правових аспектів взаємодії операторів - провайдерів телекомунікацій, взаємопідключення мереж, контролю за якістю послуг, регулювання номерного та радіочастотного ресурсу тощо.

Проектом також визначені проблеми взаємодії мереж зв'язку, регулювання доступу операторів телекомунікацій. Законопроектом визначено, що плата за підключення до їх мереж встановлюється НКРТ. Крім того, оператори, які займають монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, не мають права вимагати витрат на дообладнання своїх мереж.

Документ визначає зміни у тарифному регулюванні. Зокрема, тарифи на телекомунікаційні послуги, які не відповідають встановленим стандартам якості, встановлюються нижчими за ті тарифи на ті самі послуги, які відповідають таким стандартам. Крім того, в перехідних положеннях проекту міститься вимога до Кабінету Міністрів розробити протягом року програму забезпечення доступу споживачів до мереж альтернативних операторів телекомунікацій.

Законопроектом передбачається також вирішення важливого соціального завдання - забезпечення доступу до соціально значущих (універсальних) послуг телефонного, телеграфного зв'язку, всіх верств населення, у тому числі неприбуткових послуг (в сільських, гірських або важкодоступних районах, малозабезпечених громадянам, інвалідам), з урахуванням проблеми збалансування тарифів на телекомунікаційні послуги.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також