Подведены итоги экономической деятельности Министерства обороны Украины за 2001 год

02.02.2002, 12:06

Прибыльная работа в 2001 году большинства предприятий Министерства обороны Украины позволила увеличить заработную плату работникам на 25%-30%. (укр.)

28 січня, під час розширеного засідання колегії Міністерства оборони України, було розглянуто питання "Про стан виконання Галузевої угоди між Міністерством оборони України та Центральним комітетом Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України у 2001 році та завдання на 2002 рік".

Із доповіддю з цього питання виступив перший заступник Міністра оборони України генерал-полковник Іван Біжан. Він поінформував про підсумки економічно-виробничої діяльності Міністерства оборони України за 2001 рік. Зокрема, працівниками ЗС України, які працюють на підприємствах Міністерства оборони, минулого року було виконано замовлень на ремонт озброєння, військової техніки та майна на понад 48 млн. грн., із них Державні замовлення - 40,3 млн. грн. За виконані роботи взагалі сплачено понад 100 млн. грн. Це дозволило на 3,2 млн. грн. зменшити заборгованість по заробітній платі працівникам, а з 1 березня 2001 року збільшити заробітну плату працівників і службовців Збройних Сил України на 25%-30%. Тепер вона дорівнює середній заробітній платі працівників бюджетної сфери. Передбачається, що у 2002 році буде ще додатково виділено 25 млн. грн. на підвищення зарплати та понад 9 млн. грн. для забезпечення соціального захисту працівників військового відомства.

Генерал-полковник Іван Біжан відзначив також кращі підприємства МО України. Серед них Харківський авторемонтний завод (начальник полковник В. Кірчатий), Феодосійський судоремонтний завод (начальник М. Острівний) та Запорізький авіаремонтний завод "МіГ- ремонт" (начальник полковник В. Колєнов).

Із співдоповіддю виступив Голова президії Центрального комітету профспілок Збройних Сил України Дмитро Мірошниченко. Він, зокрема, зазначив, що незважаючи на зменшення замовлень та інші об'єктивні труднощі, більшість підприємств Міністерства оборони України працювали у 2001 році прибутково. Наприклад, Конотопський авіаремонтний завод, що співпрацює з більш ніж 30 країнами світу, у минулому році сплатив понад 20 млн. грн. податків до місцевого бюджету.

Дмитро Мірошниченко наголосив, що 2001 рік став переломним у забезпеченні потреб з виплатою заробітної платні працівникам військового відомства. Впродовж року вона видавалася без затримок. Позитивно було розглянуто питання про додаткові виплати за підтримання бойової готовності військ (сил) відповідним категоріям працівників.

Минулого року значну увагу було приділено соціальному захисту працівників. Зокрема, для їхнього оздоровлення було виділено майже 6 млн. грн. Завдяки цьому вдалося оздоровити кожного 20-го службовця і працівника військового відомства (для порівняння: в Україні в бюджетній сфері протягом минулого року мали можливість оздоровитись у середньому лише 1 із 3000 працівників.)

Підсумовуючи виступаючих, Міністр оборони генерал армії України Володимир Шкідченко звернув увагу відповідних керівників на необхідності у 2002 році зосередити зусилля на безумовній та своєчасній виплаті заробітної платні та соціальному захисті працівників і службовців Збройних Сил України, які сьогодні складають четверту частину Українського війська. Володимир Шкідченко також наказав при отриманні коштів у першу чергу спрямовувати їх на виплату заробітної платні працівникам ЗС України.

За підсумками роботи розширеної колегії МО України прийнято рішення визнати виконання Галузевої угоди між Міністерством оборони України та Центральним комітетом Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України у 2001 році задовільною.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також