В Сьерра-Леоне меняются украинские вертолетчики

09.02.2002, 12:55

Ротацию 20-го отдельного вертолетного отряда Вооруженных Сил Украины в Сьерра-Леоне планируется провести в период с 18 марта по 14 апреля. (укр.)

У військах Північного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України розпочалася підготовка техніки та особового складу до ротації 20-го окремого вертолітного загону ЗС України, який виконує миротворчу місію в Сьєрра-Леоне. Зокрема, на Севастопольському державному авіаремонтному підприємстві Міністерства оборони України тривають роботи з перевірки та відновлення всіх технічних систем 4-х вертольотів Мі-8, а також обладнання їх апаратурою у відповідності до вимог міжнародних стандартів ІКАО. Після завершення робіт, ці гелікоптери буде відправлено у Бердичів, де відбудуться льотні випробування і остаточна підготовка до виконання завдань в умовах африканського клімату.

З 18 лютого до 14 березня на базі 1-ої бригади армійської авіації Північного оперативного командування СВ ЗС України триватимуть збори з особовим складом, який відібрано для участі у миротворчій місії в Сьєрра-Леоне. Передбачається, що основу майбутнього українського контингенту в Африці складатимуть військовослужбовці Вапнярського та Бердичівського гарнізонів Північного ОК. Водночас, льотні екіпажі підбиратимуться в усіх трьох оперативних командуваннях. Це пов_язано, насамперед, із високими вимогами до професійної підготовки льотчиків. Так, командирами екіпажів можуть бути лише льотчики першого класу.

Взагалі підготовку буде організовано в чотирьох групах: льотній, інженерно-авіаційній, тиловій та зв_язківців. Всі заняття сплановано з урахуванням накопиченого досвіду виконання миротворчої місії в Африці і матимуть практичну спрямованість. Важливим елементом підготовки кандидатів стане вивчення звичаїв та законів держави перебування.

Особливу увагу планується приділити медичному обстеженню миротворців. Перевірку стану здоров_я льотного складу та військовослужбовців, що залучатимуться до виконання польотних завдань, буде здійснено у військово-медичному центрі ВПС, а решти кандидатів - у військових шпиталях, де всім без винятку буде зроблено необхідні щеплення та забезпечено усім комплексом засобів профілактики.

Готовність майбутніх миротворців до виконання завдань перевірить комісія Головного командування Сухопутних військ Збройних Сил України із залученням представників управлінь центрального апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.

Всього до ротації буде залучено 110 військовослужбовців різних категорій, а остаточний список особового складу 20-го окремого вертолітного загону ЗС України буде затверджено під час засідання військової ради Північного оперативного командування СВ ЗС України.

Згідно з директивою Начальника Генерального штабу Збройних Сил ротація особового складу та техніки 20-го окремого вертолітного загону ЗС України для участі у миротворчій місії в Сьєрра-Леоне відбудеться у період з 18 березня до 14 квітня. Планується, що на першому етапі 18-24 березня літаком Ан-124 _Руслан_ до столичного аеропорту Лунге буде доставлено у напіврозібраному вигляді 4 вертольоти Мі-8, а також 20 % особового складу технічного та льотного персоналу.

Після прибуття техніку буде зібрано та перевірено на готовність до експлуатації і виконання завдань за призначенням. Водночас, 3 українські вертольоти, що відпрацювали свій ресурс в Африці, будуть підготовлені до відправки на ремонтні підприємства Міністерства оборони України.

Під час другого етапу у період з 8 до 14 квітня літаком Ту-154 передбачається доставити у Сьєрра-Леоне решту особового складу 20-го окремого вертолітного загону ЗС України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також