500 вопросов социальной защиты

19.03.2002, 10:30

Более 500 вопросов по проблемам социальной защиты населения рассмотрел на своих заседаниях Комитет Верховной Рады по вопросом социальной политики и труда за период работы парламента третьего созыва. Среди них 190 законопроектов, 62 из которых парламент принял в целом. (укр.)

Комітет, зокрема, також розглянув 9 документів, визначених Президентом України для невідкладного розгляду Верховною Радою, 5 з них парламент прийняв в цілому, 3 - було відхилено, 1 - знаходиться на доопрацюванні.

Із 201 постанови, розглянутої Комітетом, 78 - парламент прийняв в цілому.

Найважливішими документами, прийнятими Верховною Радою у сфері соціальної політики за період з початку скликання, у Комітеті вважають закони: "Про тимчасову заборону підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та послуги громадського транспорту, що надаються громадянам України", "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії", "Про прожитковий мінімум", "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", "Про організації роботодавців", "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати" тощо.

Парламентський Комітет також був ініціатором проведення Днів уряду, на яких Кабінет Міністрів України звітував перед парламентаріями про стан виконання законодавства з питань охорони праці, зайнятості та безробіття на ринку праці в Україні, дотримання Кодексу законів про працю на підприємствах, виконання Законів України "Про оплату праці" на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності, "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", "Про захист прав споживачів".

Верховна Рада за результатами Днів уряду, ініційованих Комітетом, ухвалила низку постанов, якими Кабінету Міністрів доручалось здійснити комплекс економічних, соціальних і організаційних заходів щодо подолання напруженості на ринку праці, проблем у сфері соціального захисту громадян України.

Водночас, на доопрацюванні в парламентському Комітеті перебуває 31 документ, 95 законопроектів було відхилено та знято з розгляду. Як вважають в Комітеті, Верховній Раді наступного скликання, зокрема, необхідно буде прийняти закон про соціальне партнерство, на законодавчому рівні врегулювати питання повернення грошових заощаджень населенню та приведення розміру всіх соціальних виплат до рівня прожиткового мінімуму, як це передбачено Конституцією України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также