Парламентский Комитет по вопросам государственного строительства подводит итоги

25.03.2002, 11:08

Более 400 вопросов рассмотрел на своих заседаниях Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления за период работы парламента третьего созыва (укр.).

За цей час Комітетом підготовлено та передано на розгляд парламентом 164 законопроекти, 33 з яких прийняті в цілому, а також 239 постанов та 2 закони, визначені Президентом України для невідкладного розгляду.

Найважливішими законами, прийнятими Верховною Радою у сфері вдосконалення виборчого законодавства та розв'язання проблем адміністративно- територіального устрою, у Комітеті вважають закони "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України", "Про місцеве самоврядування", "Про столицю України - місто-герой Київ", "Про державні нагороди України", "Про представництво Президента України в Автономній Республіці Крим".

Практичним кроком щодо вдосконалення правової бази місцевого самоврядування стало ухвалення законів "Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпіні, селищах Буча, Гостомель, Коцюбинське, Ворзель Київської області", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про органи самоорганізації населення".

У Комітеті протягом третього скликання було підготовлено ряд законопроектів, які з різних причин не були схвалені Верховною Радою України або повернуті Президентом на повторний розгляд парламентом і над якими, як вважають в профільному Комітеті, працюватиме парламент нового скликання. Серед них, зокрема, законопроекти: про адміністративно-територіальний устрій, про Державний прапор та Державний герб України, про статус депутатів місцевих рад; про місцеві референдуми та інші форми безпосереднього волевиявлення територіальної громади; про забезпечення додержання вимог щодо несумісності службової діяльності посадових осіб місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади; про місто-герой Севастополь; про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також