Украина и ЕС обсудили вопросы военного сотрудничества

19.03.2002, 10:30

Завершился рабочий визит первого заместителя начальника Генерального штаба Вооруженных Сил Украины генерал-лейтенанта Николая Пальчука в Военный штаб Европейского союза в Брюсселе (Бельгия). (укр.)

Під час цього візиту вперше відбулася зустріч представника Збройних Сил України високого рівня з Генеральним директором Військового штабу Європейського Союзу генерал-лейтенантом Райнером Шувіртом.

В ході зустрічі генерал-лейтенант Микола Пальчук поінформував Генерального директора Військового штабу ЄС про бачення українською стороною можливих напрямів співпраці між Україною та ЄС у військовій сфері. При цьому, він акцентував увагу на тому, що інтеграція України до європейських структур визначена одним з пріоритетних напрямів її зовнішньої політики. Зокрема, Міністерство оборони України вбачає свою співпрацю з Євросоюзом важливим напрямом роботи у галузі міжнародного співробітництва.

В ході розмови сторони погодились, що попередні два роки пройшли під знаком пошуку перспективних, взаємовигідних та реальних напрямів співробітництва між Україною та ЄС, що стало наслідком набуття певного досвіду та отримання важливих уроків щодо налагодження взаємовигідного співробітництва.

Крім того, генерал-лейтенанти Микола Пальчук та Райнер Шувірт обговорили перспективні питання створення на постійній основі таких військових структур, як Воєнний комітет та Військовий штаб ЄС, визначення бойового та чисельного складу Сил швидкого реагування ЄС, опрацювання механізму взаємодії ⌠Україна √ ЄС■ та організації постійного діалогу посадових осіб Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України всіх рівнів з представниками відповідних структур ЄС. Також обговорювались питання можливості надання Україною для Євросоюзу авіатранспортних послуг, залучення українських підрозділів до проведення миротворчих операцій, участі українських спостерігачів у навчаннях військових структур ЄС з метою набуття досвіду нашими офіцерами у веденні штабних процедур, прийнятті рішень та опрацюванні питань взаємосумісності.

За підсумками зустрічі, яка проходила в доброзичливій, відвертій та продуктивній обстановці, досягнуто домовленість щодо ведення постійного діалогу між керівництвом військових відомств України та ЄС з питань оборони. Приймаючою стороною з розумінням було сприйнято пропозицію України щодо організації на постійній основі обміну інформацією з метою налагодження взаємовигідного співробітництва між Збройними Силами України та військовими структурами Євросоюзу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також