Рассматриваются вопросы ликвидации Украиной межбаллистических ракет

05.03.2002, 10:55

Украинские верификаторы принимают участие в работе совместной комиссии по выполнению Договора о сокращении и ограничении стратегических наступательных вооружений. (укр.)

27 лютого у швейцарському місті Женева розпочала роботу XXIV спільна Комісія по виконанню та інспекціях за Договором про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Українських верифікаторів на засіданнях Комісії представляє заступник начальника управління Центру військового співробітництва і верифікації Генерального штабу Збройних Сил України підполковник Віктор Таран.

У ході роботи Комісії розглядаються проблемні питання щодо виконання та проведення інспекцій за Договором про СНО. Зокрема, учасники засідання розглядають питання ліквідації Україною міжконтинентальних балістичних ракет РС-22.

Робота Комісії триватиме до 22 березня.

31 липня 1991 року між СРСР і США було підписано Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. 23 травня 1992 року відбулося підписання Лісабонського Протоколу, згідно якого Україна, як держава - правонаступниця, бере на себе зобов'язання СРСР згідно Договору СНО та приєднується до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) як держава-учасниця, що не володіє ядерною зброєю. 18 листопада 1993 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про ратифікацію Договору між СРСР та США про скорочення і обмеження СНО і Протоколу до нього". У листопаді 1994 року Верховна Рада прийняла Акт про приєднання України до ДНЯЗ, що відкрило шлях до обміну ратифікаційними грамотами та до вступу в силу Договору про СНО. Такий обмін відбувся 5 грудня 1994 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також