Эстония считает Украину близким партнером по вопросам евроинтеграции

15.05.2002, 11:00

Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко, находясь с официальным визитом в Таллинне, встретился с Президентом Республики Эстония Арнольдом Рюйтелем и Председателем эстонского парламента Тоомасом Сави. (укр.)

"Естонія вважає Україну одним з близьких партнерів у питанні європейської інтеграції", - підкреслив Президент Естонської Республіки Арнольд Рюйтель в ході зустрічі з Анатолієм Зленком в Палаці Кадріорг - офіційній резиденції Президента в Таллінні.

Міністр закордонних справ України передав А. Рюйтелю усне привітання і найкращі побажання від Президента Л. Кучми.

Сторони обговорили актуальні питання двосторонніх відносин, а також європейського розвитку.

Зокрема, темою переговорів були можливі терміни проведення наступного україно-естонського самміту, а також співпраця з ЄС та НАТО.

А. Рюйтель з вдячністю пригадав підтримку, надану свого часу Україною Естонії в її прагненні відновити державну незалежність. Він запропонував Україні сприяння у виході на ринки західноєвропейських країн, а також співпрацю в будівництві транспортного коридору Балтія-Чорне море. Була відзначена зацікавленість обох країн у реалізації цього проекту.

Президент Естонії висловив сподівання на відновлення тісного співробітництва в науково-технічній галузі. Він також заявив про прагнення Естонії відновити добрі зв'язки в туристичній галузі, зазначивши, що поїздки до Криму традиційно були одним із найбільш улюблених видів відпочинку естонців.

Проблематика адаптації національного законодавства України та Естонії до норм і стандартів ЄС була центральним питанням на зустрічі Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка з Головою Ріігікога (парламенту) Естонії Тоомасом Саві.

Глава зовнішньополітичного відомства України розповів про підсумки виборів до Верховної Ради України. Було зроблено наголос на тому, що новий склад парламенту має виражену проєвропейську орієнтацію.

За словами Т. Саві, досвід Естонії свідчить про те, що найвищий законодавчий орган є ключовою структурою, від якої залежить успіх європейської інтеграції. Він ознайомив із підготовкою до референдуму щодо вступу в ЄС, а також до парламентських виборів, які мають відбутися в Естонії наступного року.

Учасники зустрічі відзначили високий рівень взаємодії між найвищими законодавчими органами двох країн, а також висловилися за продовження та розвиток співпраці в рамках міжнародних структур, зокрема, ПАРЄ.

Сторони обговорили політичні процеси, які відбуваються в Європі. А. Зленко наголосив на прагненні України не опинитися в ізоляції від процесів європейського єднання.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також