Анатолий Зленко за один день побывал в Париже и Брюсселе

30.05.2002, 10:37

29 мая Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко провел встречи в Париже с главой французского внешнеполитического ведомства Домиником Галузо де Вильпеном и в Брюсселе с Генеральным секретарем НАТО Джорджем Робертсоном, которому передал личное послание Президента Украины Леонида Кучмы. (укр.)

В ході зустрічі було обговорено результати президентських виборів у Франції, що відбулися у травні, а також ситуацію напередодні парламентських виборів, запланованих на червень. Сторони висловили переконання, що переобрання Жака Ширака на посаду глави держави створює позитивні умови для подальшого розвитку привілейованого партнерства між Україною та Францією.

Глави зовнішньополітичних відомств обговорили актуальні питання україно-французького співробітництва. Було домовлено про конкретні двосторонні заходи на найвищому та високому рівнях, які мають відбутися до кінця року.

А. Зленко інформував про останнє рішення РНБО України щодо нової стратегії відносин з НАТО, орієнтованої на майбутнє набуття членства в цій організації.

Д. Г. де Вільпен заявив, що його країна вітає визначеність позиції України, яка внесла ясність щодо кінцевої мети своєї євроатлантичної інтеграції. Важливим заходом у цьому зв'язку має стати, на думку сторін, проведення засідання Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів у Празі в листопаді.

В центрі уваги переговорів були також питання інтеграції нашої країни в Європейський союз, зокрема підготовки самміту Україна-ЄС, який відбудеться 4 липня в Копенгагені.

Французький Міністр розповів про підсумки самміту Росія-НАТО, який щойно завершився в Римі.

Цього ж дня Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко зустрівся в Брюсселі з Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном.

Глава українського зовнішньополітичного відомства інформував його про результати засідання РНБОУ, присвяченого перспективам відносин України з Альянсом, яке відбулося 23 травня. В цьому контексті А. Зленко передав особисте послання Президента Леоніда Кучми.

В посланні підтверджено прагнення Києва розробити та узгодити нову стратегію відносин з НАТО, зорієнтовану на поступове набуття Україною в майбутньому повноправного членства в Альянсі. Цей крок характеризується як логічне продовження курсу України на євроатлантичну інтеграцію в контексті набутого рівня особливого партнерства з НАТО.

Сторони обговорили хід підготовки до київського засідання Комісії Україна-НАТО 9 липня, в якому візьме участь Дж. Робертсон, а також до Празького самміту Україна-НАТО, що відбудеться в листопаді. Відзначалося, що ці події мають бути використані для узгодження нового формату відносин між Києвом і Альянсом в світлі останніх пропозицій України. Було домовлено найближчим часом розпочати інтенсивні консультації з цього питання.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також