Развиваются украино-канадские межрегиональные связи

22.05.2002, 11:28

С 18 по 23 мая в Украине по приглашению правительства нашей страны находится с визитом Премьер канадской провинции Альберта Ральф Кляйн. (укр.)

Слід відзначити, що враховуючи федеральний устрій Канади, розвиток відносин міжрегіональної співпраці відноситься до пріоритетних напрямків двостороннього співробітництва. У провінції Альберта, територія якої дещо перевищує територію нашої держави, мешкає більш ніж 300 тис. етнічних українців, п'яту частину Законодавчих зборів (представницького органу провінції) складають нащадки вихідців з України. Тому, починаючи з 1993 року, Альберта надає значну допомогу у розбудові та зміцненні української державності, зокрема, шляхом створення сучасної бази національного законодавства та судової системи.

Візит Прем'єра Р. Кляйна в Україну спрямований на наповнення конкретним змістом відносин особливого партнерства між Україною та Канадою, активізацію торговельно-економічного співробітництва між нашими державами, розвиток регіональної співпраці в цілому і з провінцією Альберта зокрема.

Під час перебування Ральфа Кляйна в Києві його прийняли Президент України Леонід Кучма та Прем'єр-міністр Анатолій Кінах. Відбулися також його зустрічі з Віце-прем'єр-міністром України Василем Роговим та Київським міським Головою Олександром Омельченком. У ході зустрічей було висловлено зацікавленість сторін не тільки в подальшому поглибленні гуманітарних та культурних зв'язків, але й економічного співробітництва, особливо у сфері нафто- та газовидобутку, сільського господарства, телекомунікацій, інформаційних технологій та освіти. З цією метою до складу делегації провінції було включено представників ділових кіл, одні з яких вже працюють в Україні, а інші - вивчають можливості для ведення бізнесу в нашій державі.

В ході візиту канадська делегація на чолі з Прем'єром провінції Альберта Р. Кляйном також вшанувала пам'ять жертв Бабиного Яру та голодомору в Україні.

Візит Р. Кляйна в Україну триває. Програмою перебування передбачено ще відвідання міста Львов, де заплановано зустріч з керівництвом Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей.

Враховуючи те, що протягом останніх кількох місяців Україну відвідав цілий ряд канадських урядовців високого рівня, в тому числі Міністр закордонних справ Канади Джон Менлі та Державний секретар Міністерства закордонних справ Рон Халпін, а також те, що у лютому минулого року було підписано двосторонній протокол про взаємний доступ товарів на ринки обох країн, українська сторона із задоволенням відзначає всебічний та динамічний розвиток співпраці з цією північноамериканською країною.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також