Украина за проведение саммита Совета Европы

06.05.2002, 12:50

Украина поддерживает инициативу руководства Совета Европы о проведении третьего саммита СЕ и считает необходимым укрепление регионального сотрудничества стран континента. Об этом заявил Госсекретарь МИД Украины по вопросам европейской интеграции Александр Чалый на заседании Комитета министров СЕ, которое проходило в Вильнюсе. (укр.)

3-4 квітня цього року делегація України на чолі з Олександром Чалим взяла участь у 110-му засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке проходило у Литві. У порядку денному розглядалося два основних питання - внесок Ради Європи у міжнародні дії з боротьби проти тероризму та зміцнення регіонального співробітництва для консолідації демократичної стабільності у великій Європі.

Під час засідання О. Чалий наголосив на необхідності посилення регіонального виміру співпраці країн континенту, що в умовах майбутнього розширення ЄС дозволить запобігти виникненню нових ліній поділу в Європі. У цьому контексті Держсекретар МЗС навів приклад успішної діяльності ОЧЕС, яка шляхом зміцнення економічних зв'язків країн регіону об'єктивно сприяє пом'якшенню напруги у "гарячих точках". Підтримавши ініціативу скликання зустрічі регіональних організацій під егідою РЄ, О. Чалий акцентував на важливості координації зусиль цих організацій та Ради Європи у сферах захисту прав людини, верховенства права та розвитку громадянського суспільства.

Говорячи про необхідність трансформації нинішньої ролі РЄ у світлі майбутніх важливих рішень на міжурядовій конференції ЄС, Державний секретар підтримав ініціативу керівництва РЄ щодо проведення третього самміту Організації. О. Чалий зазначив, що це дозволить розробити стратегію взаємовідносин двох інституцій, а також дати позитивну відповідь на участь усіх без винятку держав континенту у побудові об'єднаної Європи.
Инф. МИД Украины.

Читайте також