Украина и Польша обсуждают последствия расширения ЕС

07.05.2002, 12:48

6 мая в Варшаве под председательством Государственного секретаря Министерства иностранных дел Украины по вопросам европейской интеграции А. Чалого и заместителя Государственного секретаря Министерства внутренних дел и администрации Республики Польша Е. Мазурека состоялось второе заседание украино-польского Межправительственного Координационного Совета по вопросам межрегионального сотрудничества. (укр.)

За результатами засідання, в якому також взяли участь представники Європейської комісії, було підписано підсумковий Протокол. Зазначений документ визначає основні напрями двостороннього міжрегіонального та транскордонного співробітництва в контексті розширення Європейського союзу та закладає основу подальших конкретних напрямів роботи п'яти комісій Ради - Комісії у справах співпраці програм Phare i Tacis, Комісії з питань міжрегіонального співробітництва, Комісії з питань прикордонного співробітництва, Комісії з питань облаштування прикордонних територій, Комісії з питань контрольно-пропускних пунктів та прикордонної інфраструктури.

Основним завданням роботи названих комісій визначено мінімізацію можливих негативних наслідків розширення ЄС для двостороннього співробітництва. Йдеться насамперед про майбутнє запровадження РП візового режиму в т. ч. для громадян України. В цьому аспекті Рада визнала за необхідне вироблення спільної політики, спрямованої на створення максимально ліберальних засад майбутнього візового режиму між Україною та Республікою Польща, можливих для реалізації в рамках положень Шенгенської угоди, з метою подальшої інтенсифікації взаємних контактів громадян України і Польщі у прикордонному та торговельно-економічному співробітництві.

Голова української частини Ради О. Чалий висловив задоволення високим рівнем інтенсивності україно-польського співробітництва на євроінтеграційному напрямку і, зокрема, відзначив, що засідання Ради відбувається через тиждень після V-го Засідання україно-польської конференції з питань європейської інтеграції, що також проходила у Варшаві.

Представники Європейської Комісії, що брали участь у засіданні, відзначили роботу Міжурядової Координаційної Ради як одну із дієвих форм реалізації Україною євроінтеграційного курсу.

В ході візиту до Варшави О. Чалий також мав зустрічі з Головою європейської комісії Сейму РП, членом Конвенту ЄС Ю. Олекси та Міністром закордонних справ РП В. Цімошевичем.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також