В Украине создается военная служба правопорядка

01.06.2002, 11:26

Опыт Королевской военной полиции Великобритании может быть полезен украинским военным при формировании структур военной службы правопорядка. (укр.)

31 травня завершився робочий візит делегації Королівської військової поліції Великобританії в Україну. Це вже другий візит представників військової поліції Великобританії, на чолі з підполковником Р. Муром, який відбувався в рамках Плану двостороннього співробітництва між військовими відомствами України та Королівства Великобританії на 2002 рік.

Головною метою цих заходів є обмін досвідом з британськими фахівцями щодо структури, завдань та підготовки кадрів Королівської військової поліції Великобританії. Їх досвід може бути корисним українським військовим, оскільки в Збройних Силах України подібна структура тільки-но починає створюватися. 9 травня 2002 року набрав чинності Закон України "Про військову службу правопорядку". З прийняттям цього Закону розпочато роботу по створенню Головного управління Військової служби правопорядку Генерального штабу ЗС України та його територіальних органів.

Українську делегацію очолює представник Головного управління Військової служби правопорядку полковник Анатолій Проноза.

Військова служба правопорядку - це спеціальне правоохоронне формування, яке призначене для забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців, захисту життя, здоров'я, прав і законних інтересів військових і працівників Збройних Сил.

Передбачається, що кількість військовослужбовців новітньої структури буде чітко регламентована і не перевищуватиме півтора відсотки від загальної чисельності Збройних Сил. На сьогоднішній день для забезпечення належного стану військової дисципліни в гарнізонах задіяно більше дванадцяти тисяч чоловік, а у складі Військової служби правопорядку планується мати близько чотирьох з половиною тисяч фахівців. Зменшена майже в три рази структура охопить усі питання, що знаходилися у веденні військових комендатур та дозволить заощадити державні кошти. Підрозділи служби будуть мати чітку вертикаль, і підпорядковуватимуться Міністру оборони України через начальника Генерального штабу ЗС України. На щойно створене Головне управління Військової служби правопорядку буде замикатися 5 територіальних управлінь - Центральне (Київ і Київська область), Західне, Південне, Північне і Кримське, окрема дисциплінарна частина і навчальний центр по підготовці фахівців цієї служби, що планується створити на базі Одеського інституту сухопутних військ. Територіальним управлінням будуть підлеглі 12 зональних відділів і 16 відділень. У своєму складі Військова служба правопорядку матиме спеціальний підрозділ, основним призначенням якого стане, зокрема, запобігання диверсійним і терористичним актам на військових об'єктах, боротьба з ворожими диверсійно-розвідувальними групами на території нашої держави, а також розшук дезертирів, що залишили військову частину зі зброєю.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також