Началась активная фаза международных учений "Казацкая степь - 2002"

27.06.2002, 15:10

В Польше на полигоне учебного центра сухопутных войск "Нова Демба" проходят трехсторонние украинско-польско-британские полевые учения в рамках программы НАТО "Партнерство во имя мира" "Казацкая степь - 2002". (укр.)

Це навчання проводиться вже вшосте і темою маневрів традиційно визначено тренування та обмін і накопичення досвіду спільних дій багатонаціональним батальйоном в ході проведення миротворчої операції.

В цьогорічному навчанні Збройні Сили України представлені аеромобільним підрозділом 80-го окремого аеромобільного полку Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України та офіцерами 95-ої окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування, які діють у складі об'єднаної українсько-британської роти чисельністю 95 чоловік під командуванням капітана Володимира Шворака.

Навчання розпочалися з презентації національних контингентів. Показ слайдів і розповіді про Україну, її Збройні Сили та, зокрема, аеромобільні війська викликали велику зацікавленість у польських та британських військових під час презентації українського національного контингенту. Українські хлопці в блакитних беретах також продемонстрували високу майстерність виконання прийомів рукопашного бою, спочатку по елементах у складі підрозділу, а потім індивідуальні навички ведення двобоїв з різною кількістю супротивників. З початком активної фази маневрів українські офіцери штабної батальйонної ланки вивчили процедури по своїх секціях і напрямках, а також практично відпрацювали прийняття рішення та бойовий наказ на марш і прибуття до району відповідальності. Також було проведено бойове злагодження з британським взводом, що входить до складу українського підрозділу.

Всі етапи навчання та тренувань проходять з урахуванням "косовського досвіду". Тому українські та англійські військові виконали вправи зі стрілецької зброї, вчилися розпізнавати та класифікувати міни-пастки, які були закамуфльовані під ляльок, мобільні телефони, протидіяли натовпу невдоволених "місцевих мешканців", несли службу на спостережних пунктах, патрулювали район відповідальності, проводили конвої з гуманітарними вантажами тощо. Зокрема, підлеглі командира аеромобільного взводу старшого лейтенанта Анатолія Іченського рядові Любомир Сафіяник і Святослав Пархом'юк під час практичних дій досконало обстежили одну з будівель де виявили зброю та наркотики, а рядовий Олександр Стратович в ході догляду автомобіля, що був затриманий на чек-пойнті, відшукав вибухівку.

Специфічна операція з надання медичної допомоги та евакуації із застосуванням спеціально обладнаного гелікоптера не викликала жодних проблем у наших хлопців. В ході відпрацювання посадки та висадки мобільної групи підсилення з гвинтокрилої машини, українські аеромобілісти виконали обидві частини цього завдання менше ніж за півхвилини.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також