УКРАИНА ИМЕЕТ ДОГОВОРНУЮ БАЗУ С 46 СТРАНАМИ МИРА ПО ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКОМУ СОТРУДНИЧЕСТВУ

13.07.2002, 12:42

В Киеве состоялось расширенное заседание коллегии Министерства обороны Украины. (укр.)

До порядку денного було внесено обговорення заходів щодо реалізації завдань, які випливають із послань Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє й зовнішнє становище України у 2001 році" та "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2000-2011 роки".

З доповіддю на колегії виступив перший заступник Державного секретаря Міністерства оборони України Іван Біжан. Він Зазначив, що на сьогоднішній день Міністерство оборони України має солідний досвід у міжнародному співробітництві. Вже існує міжнародна договірна база співробітництва з 46 країнами світу та за окремими домовленостями - з 31 країною. Під час засідання колегії було чітко окреслено напрямки в роботі по інтеграції в європейські та євроатлантичні структури. Зокрема, серед першочергових завдань: вирішення питання потенційного членства України у Раді Міністрів оборони країн Південно-Східної Європи (ПСЄ), набуття Україною статусу спостерігача в Багатонаціональних силах підтримання миру країн ПСЄ, залучення України в якості спостерігача до Ради міністрів оборони країн-учасниць співдружності центральноєвропейських націй на підтримку миру, продовження активної участі у Чорноморській групі військово-морського співробітництва BLACKSEEFOR, завершення створення багатонаціонального інженерного підрозділу "Тиса" тощо.

В рамках інтеграції українського війська здійснюються не тільки заходи міжнародного співробітництва, але реформування в цілому всього військового організму. Це - адміністративна реформа, що має за мету розподілення функцій між Міністерством оборони та Генеральним штабом ЗС, технічне переоснащення війська на базі вітчизняного виробництва, а також вдосконалення економічної та господарської діяльності.

Курс на інтеграцію України до Євроатлантичних структур, безумовно, пов'язаний із суттєвими змінами в соціально-економічній сфері держави, станом економіки та рівнем життя громадян. Не стоять осторонь і її Збройні Сили. Саме тому на колегії було глибоко проаналізовано стан соціальної сфери. Безумовно, це важливе питання, і вирішувати його має вся держава, а не тільки Збройні Сили власноруч. Саме виходячи з цього керівництво Міністерства оборони України виступає за скоріше прийняття нової редакції Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" таким чином щоб він набрав чинності вже у з 1 січня 2003 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також