Продолжается работа по Договору об открытом небе

17.07.2002, 10:55

В рамках Договора об открытом небе над территорией Украины проходят украино-немецкие тренировочные наблюдательные полеты. (укр.)

15-19 липня над територією України тривають україно-німецькі тренувальні спостережні польоти в рамках Договору з відкритого неба.

Польоти відбуваються на вітчизняному літаку спостереження Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа", який у квітні цього року пройшов відповідну сертифікацію у Німеччині.

Зокрема, під час польотів українські і німецькі інспектори, групу яких очолює постійний представник Німеччини при ОБСЄ бригадний генерал Ульріх Хайдер, ще раз перевіряють готовність встановленого на літаку спеціального спостережного обладнання для виконання спостережних польотів.

Крім того, в якості технічної допомоги німецькі верифікатори привезли та передали українським військовим спеціальної апаратури на загальну суму 1 мільйон євро.

"Договір про "Відкрите небо" передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобіганню криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища".

Договір було підписано 24 березня 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі й Україною. Це був перший міжнародний документ, який підписала Україна у статусі незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни.

Згідно з міжнародними правовими нормами Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація - 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року). 1 січня 2002 Договір вступив в дію. Відповідно до рішення Консультативного комітету з "Відкритого неба", у 2002 році українські верифікатори мають бути готовими прийняти на своїй території 9 інспекцій спостереження та виконати 7 зовнішніх місій контролю. Починаючи з 2003 року, кількість інспекцій для України буде пропорційною й становитиме: зовнішніх - 12 і внутрішніх також 12.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також