7 июля - День Войск Противовоздушной обороны Украины

06.07.2002, 10:48

Почти 13 тысяч летальных аппаратов на протяжении каждого месяца сопровождают военнослужащие войск ПВО, которые отмечают свой профессиональный праздник - День Войск Противовоздушной обороны Вооруженных Сил Украины. (укр.)

7 липня в Україні вшосте відзначатиметься День Військ Протиповітряної оборони України. Це свято було встановлено Указом Президента України за заслуги Військ ППО у забезпеченні обороноздатності держави і відзначається щорічно у першу неділю липня.

Війська Протиповітряної оборони Збройних Сил України складають систему протиповітряної оборони держави і виконують визначені завдання у взаємодії з Військово-Повітряними Силами, військами Протиповітряної оборони Сухопутних військ, силами і засобами протиповітряної оборони Військово-Морських Сил та Прикордонних військ України.

Цілодобово бойове чергування несуть близько 2500 військовослужбовців. Протягом доби здійснюється радіолокаційне супроводження більш 400 літальних апаратів, а за місяць ця цифра сягає 12-13 тисяч, з них 3-3,5 тисячі - іноземних, в тому числі до 50 літаків бойової авіації суміжних держав.

У першому півріччі 2002 року радіотехнічними підрозділами Військ ППО виявлено та супроводжено близько 60 тисяч повітряних суден, з яких понад 17 тисяч - іноземні. Чергові сили більше 800 разів приводились у готовність N1 для виконання бойових завдань та в учбових цілях з метою перевірки дій чергових сил.

На сьогодні розвиток Військ Протиповітряної оборони України здійснюється в умовах виконання заходів Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України до 2005 року. Вона передбачає, зокрема, приведення структури Військ ППО у відповідність до їх призначення та організаційної структури Збройних Сил, інтеграції системи управління Військ ППО з системами управління інших видів ЗС України та удосконалення системи протиповітряної оборони України, створення нових зразків озброєння і військової техніки, а також суттєву модернізацію існуючих комплексів.

Структурними складовими Військ ППО є зенітні ракетні війська, радіотехнічні війська та винищувальна авіація, а також війська зв'язку, спеціальні частини, підрозділи забезпечення та військово-навчальні заклади.

Очолює цей вид Збройних Сил - Головнокомандувач Військ Протиповітряної оборони Збройних Сил України генерал-лейтенант Анатолій Торопчин.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також