Начинаются учения военно-морской группы "BLACKSEAFOR"

08.08.2002, 10:46

Сегодня, 8 августа, в Севастополе состоится церемония второй активации военно-морского объединения "по вызову" стран Черноморского региона "BLACKSEAFOR". (укр.)

8 серпня у Севастополі на причалі бухти Курина відбудеться церемонія другої активації спільної чорноморської війсково-морської групи "BLACKSEAFOR" (Сили Чорного моря), під час якої заплановано провести церемонію передачі командування цим оперативним з'єднанням "за викликом" від турецької сторони до української. А зранку 5 серпня у Севастопольську бухту вже увійшли 5 кораблів від 5-ти Причорноморських держав.

Як і восени минулого року, коли першою активацією керував представник ВМС Туреччини контр-адмірал Нусрет Гунер, в цьогорічних заходах очікується участь військових моряків усіх причорноморських держав. Відповідно до Угоди від 2 квітня 2001 року щодо створення "BLACKSEAFOR" та згідно з рішенням Комітету командувачів ВМС на Чорному морі (BSNC), під час другої активації командувачем спільного з'єднання буде представник ВМС Збройних Сил України капітан І-го рангу Ігор Тенюх. З боку українського флоту в активації братиме участь корабель управління "Славутич".

Після означених церемоній кораблі Болгарії, Грузії, Російської Федерації, Румунії, Туреччини та України залишать порт "Севастополь" і вирушать в напрямку турецького міста Стамбул. На переході морем кораблі матимуть можливість провести низку спільних навчань та тренувань. Як планується, з'єднання "за викликом" здійснить також візити доброї волі до портів Болгарії та Румунії.

Спільну чорноморську війсково-морську групу "BLACKSEAFOR" (військові моряки ще називають її з'єднанням "за викликом") утворено з метою сприяння подальшому зміцненню добросусідських взаємовідносин та взаємопорозуміння між країнами чорноморського регіону, а також для забезпечення миру і стабільності в регіоні шляхом поглиблення співробітництва та взаємосумісності ВМС чорноморських країн. Завданнями "BLACKSEAFOR" є операції з пошуку і рятування, гуманітарної допомоги, розмінування, захист навколишнього середовища, візити доброї волі, будь-які інші завдання за згодою усіх країн-учасниць. Основною метою візитів з'єднання до причорноморських портів є ознайомлення з його діяльністю мешканців кожної окремої країни, встановлення дружніх стосунків між командуванням "BLACKSEAFOR" та місцевою владою.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також