В ПРАГЕ ПРОХОДИТ МЕЖДУНАРОДНЫЙ КИНОФЕСТИВАЛЬ "ФЕБИОФЕСТ-2003"

25.01.2003, 18:01

В столице Чехии 23 января открылся юбилейный, 10-й, международный кинофестиваль "Фебиофест-2003". Впервые в истории кинофестиваля в его программу вошли более 10 работ украинских авторов. (укр.)

У 1993 році відомий у Чехії кінорежисер Феро Феніч задумав організувати кінофестиваль, який би служив не спонсорам чи особам із вищих мистецьких сфер, а пересічним глядачам. Феро Феніч, котрий, до речі, є родом із етнічних українців Словаччини, поставив за мету повернути глядачів у кінотеатри, дати можливість і незаможним людям, передусім - молоді, переглянути стрічки, на які вони б ніколи не потрапили.

Шляхетний задум швидко знайшов відгук, уже десятий рік фестивальні зали переповнені. Зріс і престиж празького "Фебіофесту". Цього року серед його гостей, наприклад, відомі актори і режисери Макс фон Сідов, Роман Поланскі, Інна Чурікова. Україну представляє киянин Роман Балаян, цього року пражани побачать ретроспекцію його фільмів.

Крім ретроспекції фільмів Романа Балаяна, на кінофестивалі "Фебіофест" будуть показані також стрічки Дмитра Томашпольського "Усім привіт", Кіри Муратової "Три історії", "Сьомий маршрут" Юрія Ільєнка. Організатор кінофестивалю Феро Феніч не приховує радості, що цього року, всупереч труднощам, таки вдалось достойно представити Україну в Празі.
По материалам "Радио Свобода".

Читайте також