Итоги заседания Межправительственной украинско-белорусской комиссии

25.10.2003, 14:31

Намерение Украины и Беларуси увеличить взаимное присутствие на своих рынках отображено в протоколе, принятом по итогам девятого заседания Межправительственной украинско-белорусской комиссии по вопросам торгово-экономического сотрудничества. (укр.)

Документ підписали співголови комісії - віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко й виконуючий обов'язки заступника глави уряду Республіки Білорусь Володимир Семашко.

Як повідомив Іван Кириленко, після минулорічного спаду у взаємній торгівлі становище стабілізувалося. За 8 місяців поточного року товарообіг між двома країнами зріс на 30 відсотків і становив близько 400 мільйонів доларів.

Білорусь - наш близький і пріоритетний партнер, відзначив Іван Кириленко, з яким встановлені найтісніші коопераційні зв'язки. Україна поставляє їй продукцію металургії, що становить половину українського експорту в цю країну, машинобудування, агропромислового комплексу. А отримує білоруські високоякісні автомобілі й сільгосптехніку, мінеральні добрива, продукцію целюлозно-паперової промисловості.

Наше завдання, підкреслив український віце-прем'єр, посилити торговельно-економічне співробітництво. Можливості для цього є, бо Україна й Білорусь є рівноцінними партнерами.

Комісія, сказав він, прийняла рішення до 15 грудня розробити робочий план дій з нарощення взаємної присутності на ринках один одного, а до 20 грудня, з метою зміцнення регіональної співпраці, провести в Бресті зустріч губернаторів прикордонних та інших зацікавлених областей.

Віце-прем'єр-міністр також привітав розширення білоруської присутності в машинобудівній сфері України. За його словами, білоруси мають намір до 3 тисяч одиниць збільшити поставки передніх мостів до українських тракторів, які виробляє "Південмаш", а також налагодити у Хмельницькому спільне виробництво кормозаготівельної техніки, яка на 50 відсотків виготовлятиметься з українських комплектуючих.

На переговорах, відзначив Іван Кириленко, обговорювалася також проблема антидемпінгових заходів щодо ряду білоруських товарів. Сторони дійшли згоди усунути зайві бар'єри у взаємній торгівлі. Обговорення цієї та іншої тем торговельно-економічної співпраці буде продовжено під час візиту в Україну Прем'єр-міністра Білорусі, призначеного на 1 листопада.

Уряд України також передав білоруській стороні проект угоди про спрощення порядку перетину спільного кордону в напрямку Чорнобильської АЕС, повідомив журналістам віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко. На засіданні Міжурядової українсько-білоруської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, сказав він, ми домовилися розглянути й підготувати цей документ до підписання до 1 грудня.

Йдеться про перетин спільного державного кордону на 30-кілометровій ділянці автотраси Славутич-ЧАЕС, що проходить по території Білорусі. Нині працівники станції, транспортні засоби й вантажі підприємств ЧАЕС, зони відчуження, а також іноземні фахівці, залучені до виконання міжнародних проектів на цьому об'єкті, змушені щодня виконувати всі прикордонні формальності. Вже в листопаді цю процедуру буде до мінімуму спрощено - тим, хто працює в зоні, видаватимуться спецперепустки, заявив Іван Кириленко. Він висловив сподівання, що остаточно проблему буде вирішено до кінця року.

Наступне засідання комісії планується провести в травні наступного року в Мінську.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також