Гостов к рассмотрению проект закона об оружии

11.11.2003, 11:29

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона об оружии. (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами В. Мойсиком, О. Бандуркою, М. Маркуш, В. Нечипоруком, С. Сінченком та ін.

Законопроект спрямований на систематизацію та вдосконалення норм, що діють у десятках нормативно-правових актах, пов'язаних з сферою обігу вогнепальної зброї.

Автори під час підготовки законопроекту до повторного першого читання врахували всі зауваження та пропозиції, які надійшли. У проекті, усунені зайві бюрократичні перепони, що не відповідають сучасним вимогам.

Актуальність його прийняття зумовлюється необхідністю виконання Україною міжнародних зобов'язань з питань обігу зброї та боєприпасів.

Як зазначають автори, норми законопроекту спрямовані у першу чергу на захист життя, здоров'я громадян, їх власності, запобігання незаконному розповсюдженню та обігу зброї, а також зміцненню міжнародного співробітництва в цих питаннях.

Передбачається, що закон "Про зброю" буде регулювати правила виготовлення, придбання, зберігання зброї і боєприпасів, а також володіння і користування ними.

Основними положеннями проекту передбачається визначити поняття зброї, що охоплює всі наявні та можливі в перспективі її типи, види та зразки, критерії класифікації тощо.

У проекті врегульовані питання набуття права власності, володіння, користування та розпорядження зброєю державними органами, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, суб'єктами господарської діяльності, що займаються виробництвом, ремонтом, реалізацією зброї, утриманням стрілецьких тирів, стрільбищ і стендів, громадянами України та іноземцями.

Законопроектом визначено статус виробників, власників і користувачів зброї, гарантії захисту їх прав, визначено підстави та порядок застосування зброї для захисту життя, здоров'я, житла та майна громадян, а також об'єктів, що підлягають охороні.

Документом також визначено право громадян та суб'єктів підприємництва займатися виготовленням, ремонтом та реалізацією в установленому порядку зброї, боєприпасів, вирішувати спірні питання щодо обігу зброї в судовому порядку.

Пропонується зменшити віковий ценз на право придбання, володіння та користування вогнепальною гладкоствольною зброєю, зброєю самооборони громадянами України з 21 року до 18-річного віку, що кореспондує вимогам цивільного законодавства України, яким визначено, що здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки (цивільна дієздатність) виникає в повному обсязі з настанням повноліття, тобто досягнення вісімнадцятирічного віку.

Автори законопроекту пропонують встановити обмеження на нарізну зброю, залишивши віковий ценз на її придбання та носіння від 25-річного віку, оскільки нарізна зброя є джерелом підвищеної небезпеки і потребує додаткових навичок поводження з нею та її використання.

Робоча група народних депутатів, що готувала законопроект, враховуючи зауваження та пропозиції народних депутатів, висловлені при попередніх обговореннях аналогічних проектів законів, а також численні звернення до Верховної Ради трудових колективів і окремих громадян, принципово відмовилася у законопроекті від можливості надати право громадянам на придбання, зберігання і носіння короткоствольної вогнепальної (нарізної) зброї (пістолетів і револьверів).

Комітет, підтримуючи законопроект, зазначив, що його норми відповідають вимогам Конституції України і спрямовані на її неухильне виконання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также