Депутаты совершенствуют механизм управления госрезервом

12.11.2003, 13:16

Комитет по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту поддержать за основу изменения к некоторым законодательным актам Украины. (укр.)

Законопроектом пропонується удосконалити механізм управління державним резервом. Для цього вносяться відповідні зміни до законів "Про державний матеріальний резерв", Цивільного кодексу України, "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Про зерно та ринок зерна в Україні", Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито".

Запропонованим проектом визначено поняття "стратегічні потребі держави", як потреби в запасах матеріальних цінностей і надійних урядових механізмах їх використання з метою збереження стабільності суспільства та держави за всяких умов.

Відміняється відпуск матеріальних цінностей з державного резерву для тимчасового позичання на строк до шести місяців за рішенням керівника центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом. Пропонується заборонити місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надавати гарантії при позичанні матеріальних цінностей державного матеріального резерву.

Члени Комітету зазначили, що зміни запроваджуються з метою посилення контролю за відпуском продукції держрезерву, оскільки на сьогодні запаси матеріальних цінностей за багатьма позиціями нижчі від встановлених Кабінетом Міністрів України рівнів накопичення. Це сприятиме також зменшенню дебіторської заборгованості підприємств системи державного матеріального резерву.

В проекті Закону України пропонується внести зміни "Фінансування системи державного резерву" виклавши її в новій редакції, відповідно до якої основним джерелом фінансування передбачено Державний бюджет України.

Водночас, в проекті закону серед джерел фінансування витрат підприємств, установ і організацій, пов'язаних з обслуговуванням, зберіганням, списанням збитків від природних втрат і уцінки матеріальних цінностей державного резерву пропонується зазначити кошти, одержані від реалізації розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.

Це викликано тим, що Законом "Про Державний бюджет України на 2003 рік" не передбачено виділення грошових коштів з державного бюджету на погашення витрат відповідальних зберігачів, що ускладнює можливість Держкомрезерву управляти державним резервом та призводить втрати матеріальними цінностями своїх властивостей і непридатності до подальшого використання або до розкрадання матеріальних цінностей відповідальними зберігачами.

Змінами до Закону "Єдина система державного резерву України", передбачається, що передача майна, яке є державною власністю та закріплено за підприємствами й організаціями системи державного резерву, а також є необхідним для забезпечення зберігання матеріальних цінностей державного резерву, здійснюється на підставі рішення Кабінету Міністрів України. Передачу іншого майна, закріпленого за підприємствами та організаціями системи державного резерву, що також є державною власністю, але не використовується саме для забезпечення зберігання матеріальних цінностей державного резерву, пропонується здійснювати на підставі рішення Держкомрезерву України.

Пропонується надати Держкомрезерву України повноваження щодо здійснення за рішенням Кабінету Міністрів України заходів із стабілізації ринку стратегічно важливих видів продукції у разі виникнення диспропорції між попитом і пропонуванням на внутрішньому ринку.

Передбачається можливість придбання зерна з метою закладення його до державного резерву як на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также