Разработаны изменения и дополнения к Закону "О Центральной избирательной комиссии"

13.11.2003, 11:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендовал парламенту принять за основу изменения и дополнения к статье 6 Закона "О Центральной избирательной комиссии". (укр.)

Цей закон внесений народним депутатом Галиною Гармаш.

Зокрема, пропонується встановити, що "у поданнях Президента України до Верховної Ради України щодо призначення на посаду та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії мають бути враховані пропозиції політичних партій, виборчих блоків політичних партій, що подолали чотирьохвідсотковий бар'єр на останніх виборах до Верховної Ради України".

"Ще одне нове положення проекту полягає у тому що Голова Комісії обирається Верховною Радою України з числа її членів, а строк повноважень Комісії (а не її членів, як у чинному Законі) пропонується встановити у 6 років", - зазначив голова Комітету Анатолій Матвієнко.

Члени Комітету вважають, що проект, спрямований на дотримання виборчих принципів, виборчих стандартів, закріплених Конституцією України і законодавчими актами, що в свою чергу забезпечить гарантії незалежності Центральної виборчої комісії, демократизацію її роботи, а головне - забезпечить чесні і прозорі вибори.

Однак, на засіданні Комітету висловлювалась думка й про те, що деякі положення слід узгодити з нормами Конституції України. Так, згідно з вимогами пункту 21 частини першої статті 85 до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України, але не обрання Голови Центральної виборчої комісії. А з урахуванням того, що обсяг повноважень Верховної Ради визначається Конституцією України (ч. 2 ст. 85), закріплення за нею законом нового повноваження, не передбаченого у Конституції, видається сумнівним з правової точки зору.

Положення проекту передбачають і встановлення певних обмежень для Президента України у частині реалізації ним свого конституційного повноваження вносити на розгляд парламенту кандидатури на посади членів ЦВК. Ці положення також є сумнівними з точки зору їх конституційності.

Окрім цього, передбачене у проекті встановлення дискретного строку повноважень Центральної виборчої комісії, котра є постійно діючим державним органом, який відповідно до Конституції України та законів України забезпечує організацію підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, а також всеукраїнських референдумів, є некоректним. Обмеження такого характеру можуть застосовуватися щодо окремих посадових осіб або тимчасових органів, але застосування їх щодо постійно діючих державних органів виглядає нелогічним.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также