Готов к первому чтению законопроект об изменених к Кодексу Украины об административных правонарушениях

17.11.2003, 11:28

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений к Кодексу Украины об административных правонарушениях. (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом О. Пеклушенком.

Запропонованими змінами передбачається узгодити окремі норми Кодексу України про адміністративні правопорушення з іншими законами України, зокрема, з Кримінальним кодексом та законами України "Про судоустрій", "Про статус суддів".

Автор законопроекту пропонує визначити адміністративну відповідальність у вигляді стягнення штрафу у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за дрібне розкрадання майна. На думку автора, це дозволить врегулювати порядок притягнення осіб до адміністративної відповідальності за дрібне розкрадання майна, визначитись зі складом такого адміністративного правопорушення, відмежувати його від кримінального злочину та привести окремі норми кодексу у відповідність з прийнятими змінами до законів, що реформують судову систему.

Законопроектом також пропонується скасувати стягнення у вигляді арешту за порушення порядку організації і проведення масових акцій і за неповагу до суду; скасувати норму, що передбачає відповідальність за дрібну спекуляцію; передбачити обов'язкове залучення заарештованих при відбуванні адміністративного арешту до безоплатних суспільно-корисних робіт.

Комітет підтримав запропоновані зміни, оскільки їх прийняття дасть можливість звільнити багатьох громадян від кримінальної відповідальності за вчинення незначних правопорушень та значно зменшить навантаження на слідчі органи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также