"Укртранснафта" ввела в эксплуатацию новую насосную станцию "Николаевская"

18.11.2003, 16:53

18 ноября ОАО "Укртранснафта" ввела в эксплуатацию новую нефтеперекачивающую станцию "Николаевская", расположенную возле г. Николаев на участке Снигуривка-Одесса Приднепровских магистральных нефтепроводов. (укр.)

Миколайвська насосна станція (проектант - ВАТ "Інститут транспорту нафти") збудована з метою підвищення ефективності та безпеки роботи нафтопроводу на дільниці Снігурівка-Августівка з максимальним використанням існуючої несучої можливості магістралі.

Введення в експлуатацію нової НПС дозволить оптимізувати експлуатаційні витрати, відмовившись від використання високовартісних антитурбулентних присадок, що раніше використовувались для збільшення обсягів транспортування нафти. При проектній потужності ділянки Снігурівка-Одеса у 13,2 млн. тонн нафти на рік , застосування присадки дозволяє перекчувати магістраллю до 16,7 млн. тонн. Минулого року нафтопровід Снігурівка-Одеса було завантажено на 130% від проектної потужності.

Введення додаткової насосної станції на цьому напрямку збільшить ритмічність постачання нафти в напрямку МНТ "Південний" , маршрут на який з початку року почала обслуговувати "Укртранснафта" , одночасно забезпечуючи збереження існуючих обсягів на Одеську нафтогавань (10,5 млн. тонн на рік) та Одеський нафтопереробний завод (3 млн. тонн).

Будівництво НПС "Миколаївська" кошторисною вартістю 29 млн. грн., було здійснене за 6 місяців, що на 4 місяці менше від запланованого терміну. Потужність нафтопроводу Снігурівка-Одеса зросте на 8% - до 18 млн.т.

"Введенням в експлуатацію Миколаїської НПС ми збільшуємо надійність української нафтотранспортної системи, - зазначив генеральний директор ВАТ "Укртрансанфта" Станіслав Василенко . - Таким чином зростає конкурентноздатність України серед маршрутів експорту російської нафти, боротьба між якими загострюється."
По материалам пресс-службы ОАО "Укртранснафта".

Читайте також