В Украине установлен 4-миллионный газовый счетчик

28.11.2003, 11:02

4-миллионным стал газовый счетчик установленный в городе Турка во Львовской области, к которому только сейчас проведено централизованное газоснабжение. (укр.)

"Нафтогаз України" сподівається, що встановлення 4-мільйонного лічильника саме в Турці заохочуватиме населення міста до придбання та встановлення приладів обліку газу. Львівська область обрана місцем встановлення лічильника ще й тому, що в регіоні експлуатується найбільша в Україні кількість таких приладів - 353,8 тис.

Загалом в Україні налічується 11,1 мільйонів газифікованих будинків і квартир, а загальна кількість встановлених в житловому фонді лічильників досягла 4,0 млн. одиниць. В цілому по державі рівень оснащеності житлового фонду приладами вимірювання газу перевищив 35,7%.

Чільне місце за рівнем оснащеності газовими лічильниками посідають Закарпатська (70,9%), Івано-Франківська (67,5%) та Тернопільська (65,6%) області. Понад половину житла оснащено лічильниками у Вінницькій (55,6%), Київській (54,8%), Львівській (53,7%) та Чернівецькій (52,9%) областях.

Відповідно до Програми створення єдиної системи обліку природного газу, лічильники в першу чергу встановлюються в квартирах та будинках, де газ використовується на опалення. Понад 77% таких помешкань сьогодні вже оснащено лічильниками. Також лічильники встановлені у понад 11% осель, де природний газ використовується водонагрівачем.

Завдяки встановленню лічильників населення почало ощадливіше ставитися до споживання природного газу. Так, кількість газифікованих квартир в Україні з 1996 по 2002 рік зросла з 9,6 до 11,0 мільйонів, а споживання газу населенням скоротилося з 17,14 млрд. м куб. у 1996 році до 15,44 у 2002 році, тобто на 1,7 млрд. м куб. на рік.

Зростаюча точність вимірювання дозволила компанії зменшити втрати природного газу у розподільчих мережах з 4,4 до 1,6 млрд. м куб.

"Кінцевою метою роботи "Нафтогазу України" є створення системи обліку природного газу, що забезпечить високий рівень достовірності вимірювання при його видобуванні, транспортуванні, зберіганні і споживанні, - зазначив голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко. - Створення такої системи сприятиме підвищенню ефективності Компанії та зменшенню втрат природного газу".

Встановлений у м. Турка лічильник виготовлено Жулянським машинобудівним заводом "Візар" (м. Київ). З 1997 року в Україні встановлюються виключно вітчизняні побутові лічильники газу. Їх серійне виробництво здійснюється на 14 підприємствах, загальна потужність яких дорівнює 3,0 млн. шт. на рік.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також