"Укртранснафта" ввела в эксплуатацию участок нефтепровода "Дружба"

27.11.2003, 12:29

ОАО "Укртранснафта" закончила строительство нитки нефтепровода на 232-285 км участка "Броды-Государственная граница" магистрального нефтепровода "Дружба". (укр.)

Підписання акту державної приймальної комісії про введення її в експлуатацію заплановано на 28 листопада 2003 року. 27 листопада об'єкт відвідали генеральний директор компанії Станіслав Василенко та голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

Необхідність побудови нової дільниці виникла у зв'язку із вирубкою лісів у Закарпатський області, внаслідок чого почастішали випадки зсуву ґрунтів та значно збільшився рівень повеней. Також останнім часом в результаті забудови вздовж багатьох ділянок нафтопроводу порушувались охоронні зони нафтопроводу, що не відповідає вимогам діючих нормативних документів.

Виведення нафтопроводу "Дружба" з аварійно небезпечної зони у Закарпатській області на 232-285 км дозволяє комплексно запобігти виникненню аварійних ситуацій та зекономити значні кошти, які витрачалися на попередження інцидентів на дільниці. Введення в експлуатацію обхідної дільниці нафтопроводу "Дружба" сприятиме також підвищенню конкурентоспроможності українського маршруту у боротьбі між країнами-транзитерами російської нафти.

Реалізація проекту побудови нової ділянки нафтопроводу "Дружба" розпочалася 2002 року. Всі роботи по підготовці обхідної дільниці до введення в експлуатацію (продувка труб, діагностика на герметичність внутрішньої порожнини трубопроводу та гідровипробування) були закінчені 20 листопада.

"Сьогодні ми закінчили будівництво надзвичайно важливого для ВАТ "Укртранснафта" об'єкту - наголосив генеральний директор Станіслав Василенко - З цієї нагоди я хочу подякувати властям Закарпатської області за допомогу та розуміння, а також привітати усіх працівників Компанії та будівельників".

Магістральні нафтопроводи "Дружба" на дільниці "Броди-Держкордон" складається з двох ниток і експлуатується з 1962 року. Проектна пропускна спроможність нафтопроводу складає 24,7 млн. тонн нафти на рік, фактично досягнута в 2002 році - 16,4 млн. тонн.

Раніше будівництво обхідної дільниці на 232-285 км було неможливе через те, що всі вільні обігові кошти ДАТ "Магістральні нафтопроводи "Дружба" спрямовувалися на будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди". Обхідну дільницю планувалося збудувати за кошти, виручені від експлуатації нового нафтопроводу. Проте, після закінчення будівництва у 2001 році, трубопровід "Одеса-Броди" і досі не експлуатується, що суттєво зменшує інвестиційні можливості Компанії.
По материалам пресс-службы ОАО "Укртранснафта".

Читайте також