"Газ Украины" подводит итоги первого месяца отопительного сезона

20.11.2003, 12:40

Дочерняя компания "Газ Украины", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", провела анализ расчетов за природный газ в течение первого месяца отопительного сезона 2003-2004 годов. (укр.)

Середній рівень розрахунків ТКЕ станом на 18 листопада (без врахування заборгованості підприємств, які уклали договори з ДП "Газ-тепло") склав 71%. Більшість підприємств теплової генерації стабільно оплачують більше половини спожитого газу. Найкращий рівень оплати та своєчасні розрахунки за спожиті обсяги палива зафіксовано у АР Крим (91%), Одеській (86%), Хмельницькій (81%), Черкаській (81%), Полтавській (81%) та Львівській (80%) областях. В той же час споживачі Херсонської та Закарпатської областей оплачують відповідно 18% та 34% вартості природного газу, що призводить до регулярних обмежень газопостачання у цих регіонах.

ДК "Газ України" відстежує ситуацію в областях, що були визначені проблемними за підсумками наради у Кабінеті Міністрів України наприкінці жовтня. Динаміка розрахунків споживачів природного газу в цих регіонах свідчить лише про незначні позитивні зрушення. З 1 по 18 листопада 2003 року середній показник погашення заборгованості та рівень поточної оплати за спожитий природний газ підприємств теплокомуненерго збільшився у Кіровоградській області лише на 4%, Миколаївській - на 3%, Житомирській, Луганській та Херсонській - на 2%, Харківській та Закарпатській областях - на 1%. Тому компанія вживатиме жорстких заходів для нормалізації розрахунків з місцевими підприємствами ТКЕ.

"Компанія буде дотримуватися своїх зобов'язань щодо забезпечення паливом соціально незахищених верств населення", - наголосив Голова Ради директорів ДК "Газ України" Володимир Якубенко. - "Проте газопостачання у повному обсязі можливе лише за умови стопроцентної сплати вартості природного газу всіма категоріями споживачів".

В ході наради у Кабінеті Міністрів України 31 жовтня рівень оплати за спожитий газ у Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Луганській, Закарпатській, Чернігівській і Харківській областях було визнано незадовільним. Для виправлення кризової ситуації і недопущення спаду темпів розрахунків за газ Кабінет Міністрів зобов'язав голів обласних державних адміністрацій перелічених областей вжити невідкладних заходів щодо усунення недоліків, в тому числі терміново забезпечити підготовку і проходження опалення житла та соціальних об'єктів, а також підвищення рівнів розрахунків за газ.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також