Разработан законопроект о социальном жилье

03.11.2003, 11:18

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о социальном жилье. (укр.)

Проект є спеціальним законом, що регламентує врегулювання проблеми створення і використання фонду соціального житла. В ньому визначено правові та організаційні, економічні та соціальні засади державної політики щодо забезпечення соціальних гарантій в сфері житлових відносин, реалізації конституційного права малозахищених верств населення України на житло в нових соціально - економічних умовах.

Проект розроблено з метою оптимізації чинної нормативно-правової бази в сфері соціального захисту безпритульних та малозабезпечених верств населення шляхом створення базового закону, в якому будуть зосереджені основні правила, що регулюють правовідносини в розглядуваній сфері та запровадження в Україні системи заходів правового, економічного та соціального характеру з метою подолання нагальних проблем українського народу, таких як бідність, безпритульність, загроза втрати житла із-за неплатоспроможності, і як результат, спричинені психічні та кримінальні прояви в суспільстві.

Члени Комітету зазначили, що законопроект визначає застосування та регулювання повного спектру прововідносин у цій сфері. Зокрема: поняття соціального житла; правовий режим соціального житла; категорії населення, які забезпечуються соціальним житлом; умови набуття права на отримання соціального житла; формування загального фонду соціального житла; державний фонд соціального житла та коло осіб, що ним забезпечуються; комунальний фонд соціального житла, та коло осіб, що ним забезпечуються; формування та умови ведення Центрального та місцевих реєстрів фондів соціального житла.

Народні депутати позитивно відзначили, що проектом передбачена діяльність патронажних служб при фондах соціального житла для надання соціальної допомоги та здійснення нагляду за дітьми та підлітками, віднесеними до категорії бідних, інвалідами та людьми похилого віку, надання соціальної допомоги мешканцям соціального житла у вигляді субсидій та створення комплексів для бідних та безпритульних, що надасть змогу виконавчим органам влади покращити стан соціально незахищених верств населення нашої держави.

На думку народних депутатів, важливим є й те, що проект містить практикозастосовний механізм його реалізації. В ньому зазначено як конкретні заходи щодо створення фонду соціального житла в Україні, його розподілу, так і джерела покриття витрат на ці заходи. Отже, прийняття проекту, вважають народні депутати, безумовно створить необхідне правове середовище для подолання бідності, для максимального та всебічного захисту і підтримки знедолених жителів України. Адже передбачена в ньому система забезпечення малозахищених верств населення соціальним житлом є видом адресної соціальної допомоги з боку держави.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также