Одобрена концепция создания оптового рынка энергетического угля в Украине

04.11.2003, 11:56

31 октября на заседании коллегии Министерства топлива и энергетики Украины обсуждалась концепция создания оптового рынка энергетического угля в стране. (укр.)

Міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов ознайомив присутніх із засадами та принципами функціонування оптового ринку енергетичного вугілля (ОРЕВ).

Як зазначив міністр, ОРЕВ створюється з метою взаємоузгодження інтересів на ринку вугілля виробників та споживачів вугільної продукції - теплових енергогенеруючих компаній, удосконалення системи розрахунків на ринкових засадах, створення прозорого ринку для забезпечення теплових електростанцій вугільною продукцією високої якості. Запровадження ОРЕВ має гарантувати стовідсоткові розрахунки за вугільну продукцію, зменшення залежності вугільних підприємств від бюджетного фінансування, створення умов зі збільшення видобутку енергетичного вугілля, остаточне усунення адміністративного втручання в управління товарно-грошовими потоками.

Згідно з презентованою концепцією, рішення про запровадження ОРЕВ приймається енергогенеруючими компаніями та вугледобувними підприємствами на Установчих зборах ОРЕВ. "Основний принцип створення Оптового ринку енергетичного вугілля - це добровільність участі в ньому", - підкреслив С. Єрмілов.

Однією з основних цілей створення оптового ринку енергетичного вугілля, крім забезпечення рівних умов конкуренції для генеруючих компаній (ТЕС), є також зміна підходів до формування ціни на вугільну продукцію. За словами міністра, ціна на вугільну продукцію має формуватися прозоро, на зрозумілих для всіх учасників принципах. При цьому всі вугледобувні підприємства мають право на збалансовану ціну між доходами та видатками до повного покриття дефіциту на внутрішньому ринку та конкурентоспроможності з іншими альтернативними видами палива. ОРЕВ запроваджується на підставі Угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин з оптового постачання енергетичного вугілля, яка укладається з ініціативи енергогенеруючих компаній - споживачів енергетичного вугілля. До Угоди додаються Правила роботи в ОРЕВ, які мають бути погоджені без розбіжностей та учасниками ОРЕВ.

Функції встановлення балансу між попитом та пропозицією на ОРЕВ, формування пропозицій з оптової ціни, купівлі енергетичного вугілля та подальший його продаж енергогенеруючим компаніям покладатимуться на оператора ОРЕВ, який обирається на Загальних зборах ОРЕВ. Оператор вестиме також контроль за виконанням договірних зобов'язань щодо постачання вугілля та функціонування системи розрахунків.

Для координації функціонування оптового ринку енергетичного вугілля передбачається створити Раду ОРЕВ у складі директорів енергогенеруючих компаній, вугільних підприємств та по одному представнику від Мінпаливенерго і Мінекономіки України. Рада обиратиме банкіра, аудитора та юриста ОРЕВ. Передбачається також створити Арбітражну комісію.

Учасники колегії у цілому підтримали концепцію створення ОРЕВ та пропозицію провести установчі збори у першій половині листопада 2003 року. Голова Національної комісії електроенергетики України Юрій Продан, зокрема, зазначив, що НКРЕ підтримує концепцію створення ОРЕВ і готова долучитися до відпрацювання механізмів ринку та юридичних аспектів.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також