Разработана законодательная основа моратория на повышение цен на жилищно-коммунальные услуги населению

06.11.2003, 11:30

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять в первом чтении изменения к Закону "О ценах и ценообразовании" (относительно моратория на повышение цен и тарифов на жилищно-коммунальные услуги населению). (укр.)

Законопроект спрямований на підвищення рівня соціального захисту населення України шляхом запровадження мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги населенню на період досягнення мінімальними розмірами заробітної плати та пенсії рівня прожиткового мінімуму.

Голова Комітету Станіслав Гуренко зазначив, що регулювання Верховною Радою цін і тарифів двічі розглядалося у Конституційному Суді України, який визнав неконституційним втручання парламенту у сферу повноважень органів виконавчої влади щодо цінової політики за критерієм терміну погашення заборгованості по виплаті заробітної плати, стипендій, пенсій та інших соціальних виплатах. Але зміни до чинного законодавства стосуються не забезпечення проведення цінової політики, що є функцією Кабінету Міністрів, а визначення самих засад цієї політики, що, відповідно до статті 85 Конституції України, належить до повноважень Верховної Ради України.

Щодо даного законопроекту, перший заступник голови Комітету Володимир Демьохін наголосив на тому, що він передбачає введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги населенню на чітко визначених конституційних засадах: на період досягнення мінімальними розмірами заробітної плати та пенсії рівня прожиткового мінімуму. Критерій введення такого мораторію суттєво відрізняється від тих положень, які були свого часу скасовані Конституційним Судом України згаданими рішеннями, і, на нашу думку, як за формою, так і за змістом відповідає п. 6. статті 92 Конституції України, відповідно до якої виключно законами України визначаються "основи соціального захисту", та статті 46 Конституції України, якою закріплено, що "громадяни мають право на соціальний захист", яке включає право на те, що "пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также