"Укртранснафта" увеличила объемы транспортировки нефти на 20%

06.11.2003, 12:02

За 9 месяцев 2003 года ОАО "Укртранснафта" увеличила объемы транспортировки нефти на 7,2 млн. тонн (20,5%) - до 42,2 млн. тонн. (укр.)

Основною складовою зростання стало збільшення транзиту російської нафти на 4,1 млн. тонн. Поставки для нафтопереробних заводів України зросли на 2,3 млн. тонн.

Зусилля ВАТ "Укртранснафта" з компенсації раніше втрачених обсягів транзиту російської нафти дозволили збільшити її перекачування на 20,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основний приріст транзиту нафти (на 2,2 млн. тонн) відбувся на маршруті до нафтоперекачувальної станції "Броди" з перевалкою на залізницю. В поточному році до традиційних залізничних поставок з Бродів до Одеси, Феодосії та Румунії додалися перевезення до естонських та литовських портів обсягом 1.2 млн. тонн. Крім того, ВАТ "Укртранснафта" вдалося частково повернути транзитні обсяги нафти в напрямі на Новоросійськ. Внаслідок тривалих переговорів з АК "Транснефть" було ухвалено рішення про використання української нафтопровідної системи для компенсації пікових навантажень у системи АК "Транснефть". За 9 місяців поточного року на Новоросійськ через територію України було поставлено 1,7 млн. тонн нафти - у 8 разів більше ніж торік.

Активізація переговорного процесу з російськими нафтовими компаніями та АК "Транснефть" дозволила розпочати експлуатацію нового експортного маршруту через МНТ "Південний". Протягом січня-вересня п. р. за цим маршрутом відвантажено на експорт 1,7 млн. тонн нафти.

На НПЗ України за 9 місяців поточного року протранспортовано 17,4 млн. тонн нафти (брутто). З них російської нафти 15,5 млн. тонн, нафти, казахської - 1,1 млн. тонн, української нафти 0,8 млн. тонн.

Внаслідок більш повного завантаження нафтопровідної системи України протягом перших трьох кварталів п. р. доходи ВАТ "Укртранснафта" збільшились на 22,2%, досягнувши 941,4 млн. грн.
По материалам пресс-службы ОАО "Укртранснафта".

Читайте також